Мобилно меню

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (34 Votes)
Mitropolit_Gavriil.jpgСтатията на вестник Монитор от 28.ХІІ.2005 г. с названието „Владици с апартаменти и магазини на пъпа на София“ е насочена срещу Българската православна църква и нейния епископат, но и персонално оклеветява Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, изопачавайки правилата на Св. Църква и истината за имуществото на владика Гавриил.
vnosna_belezka3.jpgПо първия въпрос само ще отбележа (въпросът би могъл да бъде разглеждан много обширно), че православните епископи имат право и на лично имущество, което не противоречи на никой църковен канон, а е узаконена практика в поместните православни църкви. Така например в Уставите на Руската православна църква от синодалния период (преди революцията) и след революцията – като патриаршия, се казва, че личното имущество на архиерея след неговата смърт остава на неговите наследници или се постъпва според неговото предсмъртно завещание (ако има такова).

А истината за "апартаментите" на Ловчанския митрополит е следната: на 20.ІІ.2001г. с нотариален акт № 89, том І, рег. № 1189, владиката дарява на м-р „Св. Петка“ - с. Клисура, апартамента от „на пъпа на София“ (според статията във в-к Монитор), който му е бил даден от неговия духовен брат, сега покойник, Светломир Финджиков, с когото архиереят много години се е изповядвал при блаженопочившия Левкийски епископ Партений. Митрополит Гавриил години наред е помагал, и материално, на останалия сам и с малка пенсия Светломир.

През пролетта на 2005 г. Митрополит Гавриил е превел сумата от 21 000 евро по сметката на новостроящия се катедрален храм в гр. Ловеч: Булбанк АД, 1475728676, банков код 62176307. Тези пари са от продаден негов апартамент в гр. София.

В момента митрополитът притежава една гарсониера в гр. София, кв. "Стрелбище", с обща площ 45.72 кв.м и никакъв друг недвижим имот.

На снимката е вносната бележка от БулБанк, гр. Ловеч, за направеното от митрополит Гавриил дарение за новостроящия се храм в Ловеч.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kwuf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин