Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

viber image 2020 07 29 22 27 40 3Мине – не мине някое време и в синсайта се появи някакво страно съобщение или опровержение. Последната „изненада“ е това за архим. Дионисий.

Убедете ни, че това не е политическа предизборна заигравка! Искаме и ние да мислим, че не е, но няма как да се убедим в такова нещо. Защото, видите ли, представители на „гербомола“ се обърнали към Светия ни Синод възмутени от действията на архимандрита и му изкарали за пореден път в нестроен порядък всичките онези непрани ризи, които гледаме от години да се веят избелели в синодния двор, но никой от онзи двор не иска нито да ги пере, нито да ги прибере, където им е мястото.

Не сме от защитниците на архим. Дионисий. Дори напротив, бяхме сред първите, които се обявихме срещу иначе валидното синодно решение за епископското му ръкоположение и заедно с други миряни, монаси и клирици успяхме да убедим митрополитите да променят решението си. Имахме за това своите основания, които предъвкват сега някои хора, сред тях и младите политикантчета от съответна партия (да не споменавам един мастит политик и виден масон). Само че синодните членове не направиха нищо повече, освен да оставят в „безтегловно“ състояние своя клирик, комуто продължават да плащат заплата… Той може да е „анархоавтономен“ (определението е на големия наш канонист протопрезвитер академик професор д-р Стефан Цанков за архим. Василий (Трингов) от клириците на „Св. Александър Невски“, когато протопрезвитерът е бил председател на храма и се опитвал да въведе някакъв ред), но си е клирик на синодна заплата, а това означава, че си е синоден човек, каквито и доводи да се изтъкват сега.

Но няма да се занимаваме повече с архимандрита, нека се занимават с него онези, които са му началници. Думата ни е за това, как за пореден път явно под външен (разбирай политически) натиск върховното ръководство на родната ни църква с цялото си велелепие реагира на някакви писма на политически формации и официално огласява своето решение за един случай, който отдавна трябваше да го няма в така нареченото родно църковно пространство. И сега стана така, че в разгара на предизборната политическа борба Св. Синод направи реверанс „на ПП ГЕРБ“ и преповтори стари свои изявления. Не че някой се впечатлява от тях, но нали знаете за кого става дума в тези инициали?


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ychx 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики