Мобилно меню

4.9608695652174 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (230 Votes)

1400На 2 април в Санкт Петербург, в популярно сред Z-патриотите кафене на собственика на частната армия „Вагнер“, беше убит известен руски блогър „военен кореспондент“ с псевдонима Владлен Татарский. Убийството беше извършено на тематична вечер, посветена на „спецоперацията в Украйна“. Пострадали са повече от тридесет от присъстващите. Владлен Татарский е блогър с над половин милион последователи, който предава от мястото на военните действия в Донбас. Името „Владлен“ е псевдоним на Максим Фомин, образуван от „Владимир Ленин“. Убийството му предизвика вълна от реакции в официалните църковни кръгове в Русия, които го възвеличиха като нов светец. Междувременно за никого не е тайна, че убитият е престъпник, избягал от затвора, но подкрепата му за руската инвазия в Украйна, участието му във войната и десетките убийства, с които той се хвали в своя канал, „измиват греховете му“. Владлен Татарский е представител на ултранационалистите, привърженик на унищожаването на Украйна като държава. Реакциите са показателни за новия идеал за руска святост, който Руската църква разпространява сред християните, подменяйки евангелския идеал. Накрая на обзора поместваме и едно различно мнение – на руски духовник, но подвизаващ се извън Русия, на Света гора.

840

Московският патриарх Кирил свърза убийството на Владлен Татарский и събитията в Киево-Печерската лавра, като заяви, че дяволът е вдъхновител както на  убийците, така и на тези, които се опитват да завземат „сърцето на Светата Рус – Киево-Печерската лавра“: „Такива са истинските намерения на човекоубиеца и баща на лъжата (Иоан 8:44), който желае да умножи злото и страданията и ръководи днес действията на безбожниците, предприели в тези дни опити да превземат сърцето на Светата Русия – Киево-Печерската лавра, както и на тези, които убиват мирни жители в руските райони… Христос Спасител да всели в селенията на праведните новопредставения Свой раб Максим, който се стараеше да живее с искрена вяра и упование в Премъдрия Божи Промисъл“.

017659Епископ Сава (Тутунов)

„Всички ли разбират, че Максим придоби това, към което се стремеше?

През всичките тези месеци той се появяваше в ефир с думите: „Чакам възкресение на мъртвите и живота на бъдещия век“. Всички ли разбраха, че този век е дошъл за него? Че той е жив, а ние още не сме?

Помислете за това. Това е, което той би искал.

За воини като Максим Фомин (известен повече с псевдонима си Владлен Татарский), убит днес, не е лесно, а понякога е непоносимо да живеят в този зъл свят. Господ ги взема при Себе Си, за да им даде сила и власт да променят нещата на земята, които не могат да бъдат променени от слаби човешки сили, дори да имаш сърце, голямо колкото Вселената и горещо като слънцето!“.

30204Александър Дугин

„Един монах ми каза: „Ние се молим не за Даша, а на Даша“. За героите е така. Скъпи, любими Максим, моли Бога за нас. Владлен е герой и символ. Той ни обединява. Ще ни вдъхва смелост да освобождаваме все нови и нови градове и все нови и нови територии. Както вчера над администрацията на „Вагнер“ в чест на героя Владлен Татарски беше издигнато знамето на победата“.

Screenshot 2023 04 07 230343Свещ. Андрей Новиков

„Максим, скъпи, твоето Слово за Русия е Завет Божи, ти не говореше от себе си. Кланям ти се, вярвам, че ти си сега при Христос, моли Бога за нас“.

„Съюз на православните граждани“

„На 2 април в резултат от терористичен акт в Санкт Петербург беше убит руският войн и мисионер, студент-задочник от Свето-Тихоновския Богословски институт Максим Фомин, пишещ под псевдонима Владлен Татарский… Светейшият патриарх Кирил отбеляза факта, че Максим беше убит от същите терористи, които сега се опитват да превземат сърцето на Светата Рус – Киево-Печерската лавра“.

Screenshot 2023 04 07 231331Протод. Владимир Василик, член на Синодалната богослужебна комисия

„Царство Небесно за Божия раб Максим. Загубата е голяма. Най-големият дар за него е молитвата за него, а второ победата, до която той не доживя, но за която се труди. А ние ще победим: "С нас е Бог, разберете народи, и се покорявайте: Защото с нас е Бог“.

Screenshot 2023 04 07 231625Монах Андроник – руски монах, първоначално от Валаамския манастир, а впоследствие в Карулия на Света гора; иконописец и възстановител на келията на стареца Йосиф Исихаст

„Искам да споделя мислите си относно трагичната смърт в кафенето на „Фонтанка“, собственост на Пригожин, където се събират т. нар. „Z-патриоти“ и където беше убит военният кореспондент Владлен Татарский. Владлен Татарский е псевдоним на Максим Фомин, който той заимства от произведението на Виктор Пелевин Поколението „П“. Между впрочем, много символичен псевдоним, съдейки по характера на този герой… Запознатите с произведението знаят какъв персонаж е той. Взимам отношение, тъй като получих много съобщения, прочетох много коментари по повод това събитие, по повод смъртта на този човек, възхваляван от мнозина псевдо-православни блогъри. Порази ме пълното, чудовищно заслепление, с което се говори за този човек, който всъщност е бандит. За тези, които не знаят, ще кажа, че той е осъден за банков обир, бяга от затвора и отива в ДНР, където взима участие в онези сепаратистки бунтове, извършва множество убийства и после става „военен кореспондент“ с повече от половин милион абонати. На неговия Телеграм-канал може да видите неговата философия, личността му се разкрива в пълнота. Там слушаме как той безмилостно призовава да бъдат избивани украинците без никаква пощада. И, разбира се, неговото най-известно изказване в Кремъл, което записа и излъчи със своята камера. С него той просто показа лицето на нашата власт. Защото всъщност това беше официално изказване на нашите политически структури: „Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, които трябва, и всичко ще бъде точно както на нас ни харесва“.

Сега обаче бих искал да говоря не за политическата страна на този въпрос, а за духовната. Веднага искам да кажа: категорично съм против смъртното наказание. Смятам, че какъвто и мерзавец да е човек, никой няма право да го лишава от живот. Това не е наше право. Тайнството на живота и смъртта трябва да е само в Божиите ръце. Затова осъждам това събитие, който и да го е извършил… Който е опасен за обществото, той трябва да бъде изолиран от него, но не и убиван. Такива престъпници като Максим Фомин трябва да бъдат съдени от законен съд. Това би било правилното, за да се остави на човека правото и възможността, надеждата за покаяние… Затова се обръщам към тези, които наистина знаят какъв човек е бил той всъщност, как е провел живота си и какъв нещастен е неговият край с внезапна смърт и без покаяние, което се молим да не ни сполети – да пазят сърцата си от злорадство. Злите деяния, независимо кой ги извършва – патриарх, президент или който и да било друг – трябва да изобличаваме. Така учи Евангелието, така учат св. отци. Бог ще определи участта на всекиго на Страшния съд. И не бива да изпадаме в злорадство, изпитвайки недуховни, езически и нехристиянски чувства като: ето, застигна те съдбата – както си постъпвал, така и с теб стана! Трябва да съжаляваме за тази нещастна душа, за която умря Христос и проля Своята безценна кръв. Трябва да намерим сили за това даже знаейки кой е той и какво е вършил. Не ви призовавам да се молите за него. Защото, за да се молиш за такива хора, трябва да имаш много голяма духовна сила и истинско смирение. Поне обаче въздъхнете и помолете за милост за вечната му съдба.

А, разбира се, нашите Z-патриоти неизвестно защо мислят, че Русия е Путин, че държавата е родината, макар че това съвсем не е така – родината не е държавата, а още по-малко някой чиновник. Родината, това са хората, населението на страната. Ето това е родината. Тези, които сляпо вярвате на властта, замислете се каква власт представяше този човек? Под чие ръководство живеем? Какви лицемери и лъжци са тези хора и накъде водят нашата страна (въздишка). И също се помолете за тях, за да им даде Господ просвещение и ум, и да прати достойни управници на нашата родина.

Трудно е времето, затова трябва да се предадем на Божията воля, да наричаме нещата с техните имена и да не се страхуваме“.

На снимката: Събитието, на което беше убит Владлен Татарский; колажът зад него го изобразява с нимб от оръжия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dayu3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски