Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
146_4617.JPGИлия Рангелов е решен да дари икона на базиликата "Света Троица" в Ловеч. 24-годишният питомник на т.нар. Защитено жилище за младежи с умствени и физически увреждания откри изложба-базар от иконографски ликове в камерната зала на читалище "Наука" в Ловеч на 26 юли. Според автора той ознаменува с нея годишнината от отварянето на Защитеното жилище. В местната арт хроника експозицията ще се впише може би с още един факт - още при самото й откриване двадесет от общо показаните 25 икони бяха откупени. От тях 7 от Община-Ловеч, призна зам.-кметът Пламен Петков. "Съжалявам, че в деня на откриването пътувах. Имах желание да купя една за себе си, пропуснах, ще го направя обаче при втората му изложба. Сигурен съм, че ще има такава, защото момчето е безспорно талантливо!", добави той.
В "Света Троица" Илия Рангелов е избрал да остави любимата си икона. Тя е с размери 51х28,5 см, а върху нея е изобразен молитвено наколонечил Иисус Христос в Гетсиманската градина. Художникът призна, че не прекрачвал често в православните светилища. Всеки път обаче оставал захласнат по иконостасите в тях. Толкова много, че замечтал да си купи икона. "Един ден си казах, защо трябва да се охарчвам, когато мога сам да си ги нарисувам. Така започнах!..", усмихва си Рангелов.

Той рисувал от 7-годишен, най-вече пейзажи и натюрморти. Работел с темперни бои. Негови платна били показвани в пловдивски галерии. През 2005 г. спечелил второ място на конкурс по живопис. В иконописта предпочитал да рисува ликовета на Дева Мария и богородения й син. Правел го върху фазерни плоскости

В Пловдив завършил Помощно училище. Там живял в различни Домове. В града на Покрития мост дошъл м.г. Днес под покрива на ловешкото Защитеното жилище домувала и приятелката му - Нели Марчева. Момето било също от древния Филипополис. "Успехът ме радва. Честно казано, не го очаквах, както и многото откупки. Оттук насетне ще насоча внимание най-вече към живописта. Разбира се, не ще оставя и иконите. Особено след като от Община-Ловеч ми подариха комплект темперни бои и моливи", заяви голобрадият творец.

Снимка: авторът


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kqah 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин