Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Със запалени свещи във Франция, Англия и други страни по света, се отбелязват седем години от задържането на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия.

Те са сред задържаните в Бенгази на 9 февруари 1999 г. 23-ма български медици. Във Франция, вестник "Парижки вести", заедно с редица френски правозащитни организации подготвят тази вечер мълчалив протест пред либийското посолството в Париж. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ал Хаджудж, остават в затвора Джудейда, край Триполи.

Очаква се годишнината да бъде почетена със запалени свещи освен от наши сънародници и от съпричастни с каузата на медиците ни французи.

Във Великобритания датата ще бъде отбелязана в неделя. Тогава в двора на българската църква в Лондон ще бъде отслужен молебен за българските сестри. Годишнината ще бъде почетена и в други европейски държави.

"Не бих могъл да изключа в дългосрочен план препечат-ването на карикатурите на пророка Мохамед в българските вестници да окаже последици върху отношенията между България и Либия", заяви на вчерашния брифинг говорителят на Министерство на Външните работи Димитър Цанчев. И добави, че редица либийски медии са излезли с информация, че България е сред страните препечатали карикатурите на Пророка.

Доктор Здравко Георгиев бе освободен след като беше оправдан по СПИН скандала. Той получи присъда от 4 години затвор за неправомерно опериране с чужда валута. До момента обаче д-р Георгиев не получава разрешение да напусне джамахирията, въпреки че излежа присъдата си.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khhr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин