Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Главният редактор на френски всекидневник, който препечата карикатурите на пророка Мохамед, беше уволнен в четвъртък, съобщиха световните агенции.
Карикатурите, които бяха за пръв път публикувани през септември в датския вестник Юландс постен и предизвикаха брожения в мюсюлманския свят, в сряда бяха препечатани във френския в. Франс Соар и още няколко европейски вестника в защита на свободата на изразяване.

Жак Льофран, главният редактор на Франс Соар, бе уволнен от собственика на вестника Реймон Лака, който е египетски магнат.

Темата е чувствителна във Франция, където живее най-голямата мюсюлманска общност в Европа, наброяваща 5 млн. души.Ислямската традиция не допуска никакви изображения на пророка, за да не се създава идолопоклонство. Публикуването на карикатурите в датския вестник стана повод за бойкот на датски стоки и бомбени заплахи и демонстрации срещу датски обекти.

На една от рисунките пророкът Мохамед е изобразен като атентатор, носещ тюрбан във формата на бомба. На друга е представен как държи меч, а очите му са покрити от черен правоъгълник. През януари норвежко списание също публикува серията карикатури.

В сряда на първа страница в. Франс соар обяви: "Да, ние имаме право да правим карикатури на Бог”. Според вестника карикатурите не са били с расистка насоченост, нито са целели да обидят дадена общност.

Вестникът излезе с нови карикатури, представящи Буда, Христос, мюсюлмански и християнски свещени фигури, които са застанали на облак и казват: “Не се тревожи, Мохамед, тук всички сме окарикатурени”.

Изданието също така отпечатва и статия, в която френски мюсюлмани критикуват рисунките на пророка.

Издания в Германия, Италия, Холандия и Испания също препечатаха в сряда датските карикатура, за да демонстрират подкрепа към свободното слово.

Собственикът на Франс Соар защити решението за уволнението на главния редактор, като заяви, че това е мощен сигнал на уважение към съкровените вярвания и убеждения на всеки човек”.

“Ние изразяваме своето съжаление към мюсюлманската общност и към всички хора, които бяха шокирани от публикацията”, посочи Реймон Лака пред АФП.

В редакционна статия на първа страница в. Франс Соар защити уволнения главен редактор и писа: "Религиозната свобода дава право на хората да изповядват или не своята вяра, но това не бива да се превръща в инструмент за налагане правилата на една единствена религия върху цялото общество."

Публикацията на карикатурите на пророка Мохамед предизвика остра реакция от страна на френското външно министерство. Оттам бе заявено, че свободата на словото е скъпа на Франция, но в същото време министерството “осъжда всичко, което е обида към вярванията или религиозните убеждения на личността”.

В опит да разсее напрежението по случая, датският посланик във Франция се срещна в четвъртък с Далил Бобакюр, ръководител на Голямата джамия в Париж и председател на Френския съвет на мюсюлманската вяра.

Мароко и Тунис спряха в сряда продажбата на в. Франс Соар на своя територия. Френските вестници по принцип са широко достъпни в мюсюлманските страни, които са бивши френски колонии.

Министерството на съобщенията в Мароко излезе с изявление против “публикуването на карикатури на пророка Мохамед под фалшивия претекст за защита на свободата на словото”.

Марокански религиозни лидери заклеймиха рисунките, а мюсюлмански групи са планирали демонстрации за петък.

Темата е широко отразена в други френски медии, много от които припомнят острите карикатури на папа Йоан Павел ІІ, публикувани миналата година в лявонастроен сатиричен френски вестник.

Френският депутат Ерве Маритон осъди уволнението като “изцяло противоречащо на традицията на свободната преса”.

Той заяви пред ББС, че публикувайки карикатурите, Жак Льофран най-малкото е дал възможност на хората да видят за какво е дебатът.

Междувременно някои мюсюлмански държави изтеглиха посланиците си от Дания и обявиха бойкот на датските стоки.

В четвъртък две въоръжени палестински групировки заплашиха датски, френски и норвежки граждани в палестинските територии. Въоръжени маскирани мъже от Исламски джихад за кратко обкръжиха офисите на представителството на Европейския съюз в Газа и поискаха извинение за карикатурите.

Палестинската полиция обкръжи представителството на ЕС и ситуацията се нормализира, съобщи по-късно Ройтерс, като се позова на европейски представител, пожелал анонимност.

Европейският съюз също така обяви, че неговите служители в ивицата Газа са в безопасност и подчерта, че заплахите срещу тях са неприемливи, посочва същият представител.

В същото време изтече информация, че въоръжени палестинци претърсват хотели и къщи в Наблус, на Западния бряг, за граждани на няколко европейски държави, за да се опитат да ги отвлекат в знак на протест срещу карикатурите на пророка Мохамед.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khhh 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)