Мобилно меню

4.9516129032258 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (62 Votes)
imageЗнаете ли, че нашите възрожденци, патриоти и революцонери са отдавали голямо значение на църковната музика?
Тодор Икономов е един от първите преводачи и издатели на църковнопевчески (псалтикийни) сборници. Отец Неофит Рилски (и цялата Рилска школа), Зографската школа... Почти всички изтъкнати църковни музикоучители са претърпявали гонения и трудности в онези смутни времена, но въпреки това са отдавали голямо значение на църковната музика, на това да имаме литургична певческа традиция на наш език.
Почти веднага след публикуването на Новия метод от страна на Цариградската патриаршеска школа започва усилена преводаческа и издателска дейност с всички изпитания и рискове. Докато са се водили борби за националнно освобождение, българи са отделяли средства, за да финансират издаването на собствени псалтикийни сборници на славянски език, грижливо и майсторски следвайки византийските образци.
Появяват се отпечатани на славянски творбите на св. Йоан Кукузел, неговите протяжни и образцови аниксандарии и не само – твори се авторска музика, родена тук по нашите земи, но спазваща точно и педантично автентичните византийски скали, родени в Мала Азия и Сирия и наследени от древната традиция, датираща от св. Йоан Дамаскин.
Не знам дали си даваме сметка какъв уникален синтез е това. Той е уникален за нашата култура и ако има нещо, с което наистина можем да се гордеем и да изпитваме патриотични чувства, то е именно тази традиция. Не знам дали някой си е давал сметка защо е било толкова важно за нашите сънародници да имаме такава традиция. На фона на войни, пушки и топовни гърмежи наши сънародници, родолюбци, са творили музика, божествена и красива. Музика, от която струи смирение, богословска дълбочина и покаяние.
Днес традицията на източноцърковното пение е позната на малцина, повечето от книгите, които са издадени с кръв и лишения, изобщо не са отваряни с десетилетия, почти всичко сме забравили. С това сега се занимават точно 5-ма души и половина. Нещата са оставени на доизживяване.
На българина днес му дай да вее знамена и да пее песни на Слави Трифонов...
Публикувано във фейсбук-страницата на автора

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyurr 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики