Мобилно меню

3.5217391304348 1 1 1 1 1 Rating 3.52 (23 Votes)
otetz_pavel.jpgВаше Високопреосвещенство,

Скъпи владико,

С Вас се познаваме от доста години. Винаги съм изпитвал уважение към Вашата вяра, ерудиция, литургическа вещина и широта на възгледите. Представете си как бях шокиран днес, когато попаднах на Вашето име във вестник „Родово имение”, г. ІІІ, бр. 43 (104) от 22-28 октомври 2007 г. Този седмичник с уебсайт се издава от ИК „Новата цивилизация”, за която се крият българските последователи на прословутата руска секта „Анастасия” (тук). Те имат явни политически амбиции и дори са основали т.нар. „Българска родна партия”. Под главата на вестника се мъдрят два цитата от Ванга и Дънов.
В споменатия брой на с. 1 е отпечатана статия на Никола Кафтанджиев с гръмкото заглавие „Лом представи личността и делото на Петър Димков и новите книги за него”. Текстът продължава на с. 11. Като участници в сектантското сборище се споменават: митрополит Дометиан, дъщерята на Димков – художничката Лили Димкова, председателят на Националния граждански инициативен комитет „Петър Димков” доц. д-р Христо Карагьозов, неговият заместник-председател и председател на клуб „Приятели на Рьорих” Тодор Ялъмов, издателят на вестника Атанас Панчев и др.

Цитирам дословно: „След словото си Зоя Апостолова покани митрополит Дометиан да благослови тържеството. Той стори много повече. Оказа се, че много добре познава живота и делото на Петър Димков, така че на свой ред развълнува дошлите със словото си за големия българин”.

Под статията на с. 11 се чете съобщение-покана за „творческите срещи, организирани от ИК „Новата цивилизация” и Орфеевата паневритмична школа „Орфеана” под надслов „Съвременни будители”.

Ваше Високопреосвещенство,
Вярно е, че Видинският край е изолиран и беден на културни събития. Също е вярно, че Православната църква е призвана да благослови и освети всичко, което е съзвучно с нейната цел за изграждане на Царството Божие и спасението на човешките души. Но Вашето участие в това събрание предполага, че Вие или не знаете кой е печално известният Петър Димков – последовател на самообожествилия се Дънов, който е отлъчен от нашия Св. Синод, или знаете, но въпреки това насърчавате сектантите и дори  възхвалявате техния идол в словото си. В първия случай става въпрос за невежество, а във втория – за предателство.

Вие навършихте преклонна възраст – 75 години. Ако е истина, че „старостта по природа е твърде приказлива” (Цицерон), чрез този многозначителен жест към сектантите Вие показахте това, в което сте вярвали, но сте криели досега. Предлагам да се извините на Вашите епархиоти и цялата Българска църква или, ако не искате, да си подадете оставката. С това ще докажете, че не Ви липсва достойнство и благородство за разлика от други Ваши събратя в Св. Синод – масони и мафиоти.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu8p 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит