Мобилно меню

4.7017543859649 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (57 Votes)

oboiНачинаещите в Църквата се наричат неофити. Всеки начинаещ във вярата минава през неофитския си период, който напомня по своята интензивност едновременно на влюбеност и ново раждане. Всъщност началото на църковната опитност буквално започва с ново, духовно раждане на човека, с ново летоброене в личния му календар – преди срещата с Христос и след срещата с Христос. Затова неофитите като новородени деца са обгърнати от една духовна пелена, дори временна „слепота“, която ги предпазва от злобата на света и им помага да се отворят духовните им очи, с които да съзират вече не само плътското, но и незримото, неизразимото, божественото... Да придобият нова чувстителност, да се сгреят сърцата им от Божественото дихание, да вкусят и видят, колко благ е Господ, да станат причастници на Неговата тайна. За да имат сили по-късно, когато видят горчивата реалност, да запазят любовта си и да останат в Църквата, пък била и тя поместната и кризисна БПЦ. Най-голямото богатство на неофитите е, че преживяват опитно Православната вяра в нейния автентичен, искрен и тайнствен начин, насочен към радикална промяна на човека и обновление на всички аспекти на живота. 

Новият български патриарх се нарича Неофит и дано по Божията милост това да е добро начало за всички и да се оправдаят надеждите на неофитите в Българската православна църква за преодоляване на църковната криза и промяна в отношенията между църковната йерархия и Божия народ. Висшият клир на БПЦ под предстоятелството на патриарх Неофит да се взре в проблемите на съвременните хора и да изведе Църквата от нейната маргинализация в обществото, като запали у българите неофитския чист копнеж по Христос!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xakw3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата