Мобилно меню

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)

330Боже, колко мъка има по тоя свят! - възкликнах натъжено досущ като Моканина. Само дето той е срещнал хора, преживяващи личния си апокалипсис за разлика от менe. Аз просто попаднах на новината (тук), че във връзка с наближаването на датата двайсет и първи декември две и дванайсета са пуснали в продажба билети за рая и за ада, както и апокалиптични пакети за мъже, жени и деца.

Направо ми се доплака, като стигнах до мястото, където се уточнява, забележете, че билетите за ада са по-скъпи с няколко долара от билетите за рая. Опитах се да мисля - уви, не ми се получи. Рекох да разшифровам скритото послание – адът да е по-желана туристическа дестинация, но така и не успях. Явното послание е очевидно: елате в ада, където има всичко, което обичате – хапване, пийване, тия трите неща. За какво ви е да ходите в рая, където ще бъдете лишени от плътските прекалявания? Там е скучно и само за скучни типове... Нали и нашите бандити си пишат по надгробните плочи, че добрите момчета отивали в рая, а лошите - където си поискат. Но виж, с подтекста на офертата не се справих.

Експеримент ли е това или гавра? Или само и единствено търговска кампания? Участниците в тая кампания на едро и дребно съзнато ли вършат тоя грях или несъзнато? Той си е техен, де - не ги съдя, само се удивлявам. Един приятел казва, че процентът на глупостта в световен мащаб е константна величина и не се влияе от увеличаването на популацията на хомо уж сапиенс. Това отдавна навярно е установено. Но красотата на проявлението на тая глупост никога няма да спре да смайва със своето чистосърдечие.

А пакетите, които предлагат на пазара за мнимия свършек, са още по-вълнуващи. В пакета за мъже е включена бутилка водка – поне да не са капо от ситуацията. Така или иначе ще се почувстват засрамено на двайсет и втори декември, ами поне да го припишат на алкохола и махмурлука. Жените са онеправдани откъм водка, в женския пакет присъства само бутилка вино, но те жените и без друго не носят много на пиене. В мъжкия пакет има също така гребенче и шампоан; така де, няма да си отиват мърцина невчесани и със сплъстена коса.

Ама после си рекох: чакай, моето момче, какво знаеш ти за Откровението и що така им се сърдиш на хората! Едните искат откровено да вземат парите на другите. Другите от своя страна откровено искат да има екшън и катаклизми... Режисьорите, какво сте ни подготвили, душици златни? На мене ми стига и една бутафория: бум и от шапката излизат букети цветя, а накрая се появява в ръцете на илюзиониста и бялото зайче. Но ония треперещи твари, дето ще се крият по бункерите с пакети за оцеляване и с билети за рая в ръце, те няма да се примирят с нещо фалшиво. За тях си трябва организиране на добър край на света, на един такъв съвършен фейк. Та като остареят, да могат да се хвалят и да показват снимки на внуците си. Ето, пиленце, тук сме с баба ти преди края на света, а тук вече сме след онези невероятни и велики събития.

Скучно им е на хората, а на мене ми е мъчно. Мъка голема, казвам ви. И се навивам дали да не взема да спретна един манифест, един призив: така и така, молим всички навитаци да умират на еди коя си дата, всички нетърпеливковци, които се страхуват или очакват извънредни събития, да вземат да се осъзнаят малко. Да спрат да копнеят да бъдат излъгани. Щото има още доста неща да се изпълняват от Откровението. Ама от Самия Оригинал, искам да кажа. И докато нищо от онова не се е изпълнило, да си седят кротко в гащите и да помислят, нямат ли по-важни въпроси за решаване в битието си. Едни такива вътрешни въпроси. Понеже апокалипсисът настъпва преди всичко на вътресърдечно ниво. И в двата смисъла на думата – като опустошаващо бедствие, но и като Откровение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aaqfk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит