Мобилно меню

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)
Не знамПрез м. май Св. Синод обеща да вземе епохални решения на юнската си редовна сесия. Но от началото на заседанията на 1 юни досега няма никакви новини за дейността на архиереите или поне не се публикуват на официалната интернет страница на Българска Патриаршия. За сметка на това от една седмица на сайта на БП се мъдри текст, който ни призовава да влезем в интернет страницата на Софийска област и да гласуваме положително в анкета за необходимостта от религиозно образование. Комичните неща в случая са поне три:

1) Сайтът на Софийската областна администрация удивително много прилича на сайта на Св. Синод (както по професионалното си изпълнение, така и по количеството правописни грешки). Сбъркана е дори една от опциите във въпросната анкета - "незнам" (слято).

2) За да се гласува в анкетата, трябва да се използва само Internet Explorer под Microsoft Windows и нищо друго! От друга страна, потребителите на Internet Explorer могат да гласуват в анкетата колкото пъти си искат, стига да знаят как.

3) Какъв е смисълът от тази лесно манипулируема анкета: да се почувстваме съпричастни на идеята? да заявим позицията си за N-ти път, след като поне два пъти се подписвахме в разни тетрадки по храмовете, посочвайки и ЕГН-тата си? да се упражняваме в използване на интернет допитвания, или какво? Чудя се още: защо Св. Синод реферира безинтересния сайт на Софийска областна администрация? Може би тази анкета е единственият видим резултат от съвместната кръгла маса, проведена през м. май в Софийска митрополия?

Сайтът на Софийската област по принцип не се занимава с въпросите на религиозното образование. След няколко дни тази анкета вероятно ще бъде заменена с друга, за бездомните кучета например. Дали и тогава Св. Синод ще ни даде насоки как да гласуваме: за или против "евтаназията" на бездомните кучета? Това ще предизвика значително по-голям медиен интерес!

Може би още повече хора щяха да гласуват в настоящата анкета, ако им се изясни какъв е смисълът и защо Св. Синод толкова акцентира върху нея. След всичките многобройни тетрадки с подписи, концепции, конференции и декларации - това ли ни остана: една анкета с няколко правописни грешки?

И в заключение: дано администраторът на общинския сайт по-скоро смени допитването в сайта си, та да се освободи място на страницата на Българска Патриаршия за някоя по-важна новина от заседанията на Св. Синод!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquyw 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum