Мобилно меню

4.6333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (30 Votes)
1_47.jpg
За жалост не можем да напишем като големия онзи художник „На Шипка всичко е спокойно”. И макар предвещаваната буря да се окаже после "буря в чаша вода", нещата не изглеждат добри, съобщават нашите средноевропейски кореспонденти.

Митрополит Симеон не замина на 9 януари за Финикс, Аризона, където е на лечение през последните три години и макар да не „процъфтява като финикс”, все пак там си крепи здравето, да го пази Господ! Наистина Америка му се отразява значително благотворно на телесното и душевно здраве.

Не така е обаче в Европа. Тя едно време му създаде „малки неприятности” (като на едно розовичко същество по Коледа!), когато през 1979 г. го отделят от любимата Америка и го правят западноевропейски владика (със седалище в Източна Европа - Будапеща!). След 30 години и пак преди Коледа нови „по-големи неприятности” му се случиха, като събратята го уволниха. Той дойде да си търси правата, но не ги намери, върна се в Берлин и започна малко странни действия. Най-странното е, че сега пак ще се връща в София, както личи от издадения му билет Берлин-София за 18 януари с родна авиокомпания. Изоставен от свои и чужди (без значение в каква последователност), престарелият и тежко (дори неизлечимо, по терминологията на устава на БПЦ) болен архиерей явно се чуди накъде да хване. Решил е, както изглежда, пак да дойде за именния ден на Негово Светейшество и да моли за милост. Оптимист човек! Така или иначе със сигурност ще го видим през следващата седмица на софийски терен.

Същевременно от европейския Юг ни пишат, че доскорошни тесни привърженици и фаворити на доскорошните ни европейски владици сътрудничат на властта (църковна) и ще организират в Рим (че къде другаде при такъв управляващ?!) заседание на Епархийския съвет на Западно- и Средно-европейската епархия на БПЦ. Макар центърът на епархията да е Берлин, временният й митрополит (срв. решението на Св. Синод „да назначи Старозагорския митрополит Галактион за временно управляващ Западно- и Средноевропейска епархия, на основание Синодалната наредба, считано от 1 декември 2009 г.) предпочита да отиде в Рим (белким види и папата!) и там да направи първото заседание на Епархийския съвет. Датата на съвета засега се пазела в тайна от обикновените клирици, но имало вероятност да е преди окончателния силистренски избор (17-24 януари т. г.). Което пък означава, че митр. Галактион не е тръгнал още да провежда избори за нов европейски митрополит, а просто ще си ползва шестмесечните права на вр. и. д.

Това раздвоено положение е много тягостно, споделят в писмото си: „Ние на практика нямаме сега владика: обичаме си и признаваме д. Симеон, но синодът като не го признава, какво можем да направим? Харесвахме си и д. Тихон, но сигурно и него го губим занапред. Д. Галактион е прелетна птица, той е администратор само, не можем да го почувстваме като свой владика, нито да споделим проблемите си, нито той пък може и знае как да ни помогне. Осиротяхме!”

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqury 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник