Мобилно меню

4.36 1 1 1 1 1 Rating 4.36 (50 Votes)
fenersky_1.jpgЕксперименти с хора е изършвал прочутият доктор Менгеле. Изпитвал е по най-различни зловещи начини човешки същества. Имал си е оправдание – в полза на медицината. На всяко зло му трябва оправдание. И Великият инквизитор на Достоевски се оправдава пред мълчащия Христос – хората ще отхвърлят спасението и свободата за пореден път, защото това са абстракции, а пък те имат нужда от реален хляб. Свободата им е излишна просто, какво да правят с нея?

Така както на нас ни е излишно свободното време и имаме нужда от зрелища. За какво ни е това време? Но понеже сме много разглезени, и зрелищата трябва да са специални.

Римските императори са си организирали гладиаторски битки, тяхното риалити шоу се е провеждало на арената само поради липсата на телевизори. Ние си имаме телевизори. Имаме си и човеколюбие, затова няма да гледаме как хора се убиват с ножове или се бият с лъвове. Ние сме върхът на хуманизма. Затова си устройваме риалити шоу, в което страдат не телата, а душите на хората. И на участниците в шоуто, и нашите като зрители на падението.

Доктор Менгеле едва ли си е представял, че някога ще се провеждат експерименти с хора, представени като игра за забавление на обществото. Ето това е експеримент, мащабна работа. Следващата стъпка по пътя на шоуто е инсталиране на камери в дома на някое семейство и проследяване на ежедневието му – работа, интриги, раждане на детето, порастването му. Не завиждам на живота на това същество… Това е сюжетът на филма „Шоуто на Труман“. Това е бъдещето. Ще убием свободното си време. Ще убием свободата си. Искаме ги мъртви. Свободата трябва да бъде заменена с риалити шоу. Трябват ни соево мляко, кюфтета от витабел, тютюневи дъвки и шоколади за диабетици. Нищо истинско. Никакви човешки чувства. Само завист, злорадство, разврат и стремеж към джипове и хилядарки.

Наричат новото шоу „Красавицата и отличникът“ социален експеримент. Съвсем откровено си правят опит с човешки същества. Сиренцето в края на експеримента са джипове и хилядарки. Пеят някаква песничка, че това не били обикновени момичета и момчета. Те били повече от другите. Тези десет момичета са физически красиви според популярните критерии. За което те нямат никаква вина.

Системата ги определя като нещо повече от останалите, които не са се родили красиви. Следователно системата дискриминира некрасивите и им отрежда място на прости зрители. „Отличниците“ пък са десетима младежи, които пак според системата са по-умни от обикновените хора. И на тъпите естествено мястото е в креслото пред екрана. Тъпите и грозните гледаме и мигаме възхитено. „Тази нация, каза продуцентът Милошев, има нужда от герои, от образци.“ Образците на нацията подскачат от радост, когато научат как се пише „акумулатор“, откъде извира Марица и кой континент се намира на юг от Северна Америка. Образците на нацията от женски пол падат от смях, когато някои от момчетата им казват, че са били само с едно или две момичета или че изобщо не са „спали с жена“. Блудството е ценност. Черното е бяло. Невежеството е сила. Задачата на Красавицата е да поквари Звяра, тоест Отличника. Макар в приказката „експериментът“ да е друг. Там Красавицата преодолява страха си и вижда зад грозната външност красотата на „вътрешния човек“. Приказките обаче са остарели. Мисленето пък изобщо не е на мода. Стилът, целите и представянето на това шоу са обидни и за участниците в него, и за тези, които го гледат. По тъпота то се съревновава с другото воайорство – "Биг Брадър".
KO.jpgРазголването, ексхибиционизмът в тези предавания са подигравка и с едно от таинствата – изповедта. Защото цел на изповедта е покаянието, а цел на тези хора е да спечелят пари и популярност. Дано те не са прекалено чувствителни, за да не попаднат при лекарите след това или дори нещо по-лошо… Дано усещането за празнота и измама не ги сполетят. Защото да се експериментира с човешки същества е равносилно на експеримент с Бога. Или пък може би трябва да им пожелая да им се случи точно това – да усетят измамата… Човекът, подобието и образът Божии, е обект на комерсиално псевдоизследване, обикновено мишле, оставено да бяга във въртележката за забавление на други мишлета. Само че въртележката е кръгла – безкрайна. Какво достойнство, какви пет лева?

Телевизионните предавания са обикновено зрелище. Ако някой си губи времето, си е за негова сметка… Тези предавания са просто подигравка, която не може да се вземе насериозно въпреки помпозността, с която ни се представят. Има обаче и истински последователи на Менгеле. Телевизия BBC е генератор на идеи за такива „социални експерименти“. Те са заснемали отблизо раждането, смъртта, те са изследвали динозаврите, религията, те са институция, която следи общественото мнение и се опитва да го управлява. В още по-широк смисъл социални експерименти провеждат и правителствата… И за да не бъде човекът опитно зайче, му е необходимо да осъзнае ролята и предназначението си. Тази роля и това предназначение са уникални и неповторими за всеки поотделно.  Животът е и радост, и изпитание. И за разлика от безкрайната въртележка, този единствен наш живот си има крайна цел. Ако няма цел, няма смисъл. А ако няма смисъл, пак стигаме до подигравката на шоуто. Човекът не може да бъде средство. Нито за постигането на някакво бъдещо щастие на останалите хора, нито за забавление. Човекът е най-любимото творение на Бога. Някъде там Той ни обича и може би страда заедно с нас, докато не разбираме, че имаме достойнство.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqwc3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики