Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Тази сутрин започна Кирилометодиевската конференция в зала "Изток" на Народното събрание. Откриха я двамата председатели - на НС Г. Пирински и на БАН акад. Н. Съботинов. Приветствия поднесоха също председателят и зам.-председателят на Интерпарламентарната асамблея по православие - русин и грък. След това започна четенето на докладите. Не закъсняха и сблъсъците по кирилометодиевската проблематика между руси и гърци - за "гръко-славянския" характер на град Солун през 9 в. и за вероятния смесен етнически произход на светите Братя.

Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" е представен от професорите Славчо Вълчанов и Иван Желев Димитров, който следобяд ще прочете своя доклад. Поради служебна заетост (днес се провежда Общо събрание на СУ) деканът доц. Емил Трайчев не може да участва в конференцията, където беше предвиден като коментатор на доклади.

Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей (седалище в Охрид) не дойде на конференцията. Според слухове той е отказал да участва, защото страната му (изписана в програмата след името му) е означена кой знае защо с "БЮР Македония" (Бивша Югославска Република Македония, на англ. FYROM), което за гражданите на тази страна е неприемливо. А изписването така на името на Република Македония е и политически гаф на българската страна, съответно на НС и БАН, защото ние първи признахме новата суверенна република с конституционното й име, коментират български учени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x9kd 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики