Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kukuzeli_rotos6.jpgНа 7 юни от 15 часа в аулата на Богословския факултет се проведе семинар, посветен на източноправославната музика. Семинарът е съвместна инициатива на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Института за изкуствозание към БАН – секция “История на музиката”.

Първата сесия на семинара се проведе през месец декември 2004 г. и бе посветена на музикалната и химнографска дейност на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. На втората бяха разгледани въпроси за произхода и развитието на византийските нотации според свидетелствата на древните музикални ръкописи и кодекси.


Последната сесия за тази академична година беше посветена на живота и творчеството на св. Йоан Кукузел. Основните доклади бяха представени от проф. д.изк. Е. Тончева и проф. д.изк. Св. Куюмджиева (от Института за изкуствознание), както и от ас. дякон Иван Иванов (от Богословския факултет). Беше проведена и дискусия по темата, по време на която бяха изпълнени средновековни песнопения от периода 11-14 в.
Очаква се да излезе сборник с материали от проведения семинар.

На илюстрацията: "Кръгът" на Кукузел  в Ръкопис Св. Павел 97 (Атон, 1727 г.), по Г. Статис. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xxx9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж