Мобилно меню

4.96 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (25 Votes)

007В наши дни въпросът дали Иисус Христос е живял в Индия е сред любимите въпроси на критиците на християнството. Дан Браун, Хю Шонфийлд, Джон Алегро, Мортън Смит, Донован Джойс и много други автори кресливо се включиха в хора на тези, които с модерни измислици нападат християнството и най-вече Главата на Църквата – нашия Спасител Иисус Христос. По утвърдена традиция темата се актуализира в навечерието на големите християнски празници и преди всичко преди Великден. 

Натрапчиво ни заливат многобройни сензационни книги, филми и телевизионни предавания, посветени на Христос, представляващи пъстра смесица от измислици и факти, които задоволяват апетита на неподготвената и жадна за конспирации публика. За тези изобретения в богохулството древният отрицател на християнството – езическият философ Целз може само да им завижда...

Днес малцина от модерните атеисти отричат съществуването на Иисус Христос. Повечето са съгласни, че Той е историческа личност, но Го приемат като обикновен човек, макар и гений. Както казва един духовен старец: „Отмина времето на грубия атеизъм, сега идва времето на изтънчения сатанизъм”. В този контекст любима тема на творците на митове е детството на Иисус Христос. Според този мит до 30 годишна възраст Иисус бил в Индия, където изучавал будистките свещени книги. Даже сочат като доказателство някакъв тибетски ръкопис.

4.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (54 Votes)

plakat 333От няколко седмици столицата ни е залята от цветни плакати и с „трепет“ очаква грандиозното събитие, организирано от фондация „Изкуството да живееш“ – ново религиозно движение (или съкратено НРД, за да не употребяваме понятието секта), за което вече неведнъж беше писано и беше сезирана българската общественост. Нещо повече, през 2011 г. Центърът за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД) подаде сигнал до Държавната агенция за закрила на детето за някои притеснителни явления, свързани с дейността на гореспоменатата фондация на територията на Република България. Изглежда обаче обществото ни остана глухо и нямо за подобен род дейности, осъществявани от самозвани гуру като основателя на фондация „Изкуството да живееш“ - Шри Шри Рави Шанкар.

Роденият в Индия през 1956 г. Шри Шри Рави Шанкар, както и много други подобни на него гуру се целят към нови аудитории и към хора, които плащат огромни суми, за да облекчат болките си, да се отърсят от стреса и да подобрят своите възможности. Не е тайна, че влиянието на Шри Шри Рави Шанкар е изключително силно най-вече извън родината му. В много страни той е подкрепян не само от влиятелни политически лидери, но и от международни организации като ООН и УНИЦЕФ.

4.462962962963 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (54 Votes)
1_39.jpgВчера във Варна се състоя представяне на книгата на зографския монах Висарион "Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста", организирано от Обществен комитет за православни ценности и традиции „Св. цар Борис-Михаил” и църковното настоятелство при храм „Св. цар Борис”. Представянето е преминало при голям интерес, а след това се е състоял диспут с участието на дъновисти, които имат във Варна сериозно присъствие. По този повод публикуваме статията на нашия читател Иван Димитров от Варна, посветена на отношенията между дъновистите и комунистите преди и след държавния преврат на 9 септември 1944 г.

Силните години на създаденото от Петър Дънов  „Бяло братство” (началото на XX век) са период на политически сътресения в страната и духовен упадък. През този период се появяват множество легални и нелегални организации и движения, които си поставят за цел реформа на държавата. Изцяло в духа на времето „Бялото братство” също се ориентира към идеята за реформа, но реформа от друг тип – отвътре навън. Думите на т. нар. учител са за „нов морал”, „нова култура”, „нов човек”. Всичко това дъновистите смятат да осъществят чрез създаването на нов тип общество, съществуващо на комунален принцип. Разликата от другите движения със същите утопични представи за живот е именно в методите за осъществяване на тази идея. От една страна са бунтът и революцията, от друга е „мирът” и „любовта”, проповядвани от „всемирния учител” Петър Дънов.

В годините на своя разцвет членове на „Бялото братство” на няколко пъти правят опити за създаване на общи комуни. По същото време опити правят и крайно-левите движения на анархисти и комунисти. Ето един пример от град Русе през 1923 г.:

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)