Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)
В петък, 24 юли, официално беше съобщено за разкриването от реставратори на добре запазено и дълго време скривано мозаично лице на ангел в бившата византийска катедрала „Света София” в Истанбул.

Фигурата на серафим, една от двете намерени в купола на храма, е била покрита, заедно с други християнски мозайки, скоро след като Константинопол – предишното име на Истанбул – пада в ръцете на османците през 1453 г. и катедралата е превърната в джамия. Според забраната за представяне на човешки фигури в исляма, мозайките са били покрити с мазилка.

Ахмед Емре Билджили – отговорник по културните и туристически въпроси на Истанбул – разказва пред Associated Press, че някои от тези мозайки са разкрити след 1935 г., когато куполният комплекс е бил превърнат в музей, но точно този серафим в продължение на дълго време е оставал скрит.

Отново според него, два образа на серафими са били забелязани още в средата на ХІХ век, когато – по султанско нареждане – двама швейцарски архитекти извършват реставрационни дейности, но фигурите са били покрити отново.

„За първи път сега този ангел се показва на яве” – казва Билджили, като добавя, че фигурата е била покрита с метал и мазилка, поради което „е много добре запазена”. Тепърва експерти ще работят, за да разкрият образа и на другия серафим, който също е бил покрит с мазилка и метал.

Новооткритият образ е скрит зад скелето и все още не е видим за посетителите.

Храмът на Премъдростта – „Света София” – е построен през 537 г. и е символ на величието на Византия чак до завладяването на Константинопол от османската армия. Тогава храмът е превърнат в джамия, добавени са минарета, а кръстовете и останалите християнски символи са обезобразени. Така той се превръща в една от най-прочутите джамии на разширяващата се Османска империя.

В най-ново време, в периода на светските реформи на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, мястото е превърнато в музей, който всеки ден привлича хиляди посетители.

През време на посещението си в Турция през април т. г. президентът на САЩ Барак Обама посети „Света София”, както беше направил и неговият предшественик Бил Клинтън през 1999 г. Дълга разходка в храма направи също и папа Бенедикт ХVІ – в програмата на своето поклонническо пътуване през 2006 г. по местата, бележещи древните корени на християнството на територията на Турция.

Видео-материал от находката може да бъде видян тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3394q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]