Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
ТеофилАрхиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним ръкоположи новия митрополит на Левкада и Итака Теофил в митрополитския храм на Атина. На завършилите миналата седмица заседания на пълния Архиерейски синод бяха избрани трима нови митрополита за свободните митрополитски катедри на Левкада и Итака, на Тива и Левадия - архим. Георги Мандзуранис, игумен на историческия манастир "Св. Лука" в същата епархия, и на Пароксания - архим. Калиник. В словото си към първия ръкоположен митрополит архиепископ Йероним разясни значението на думата "епископ". "Епископът е този, "който е на стража" (επί σκοπόν), който охранява, наблюдава с любов. Катедрата също има символично значение като място, откъдето може да наблюдаваш членовете на църковното тяло", заяви архиепископът. "Докъде стигат правомощията на един епископ днес?", се запита архиеп. Йероним. "Чува се мнение, че днес йерарсите трябва да се занимават само с църковните дела. Това е грешка. Ако се отнася до партии, избори и т. н., те нямат думата там. Но когато става дума за делата на гражданина, това са проблеми, с които трябва да се занимава епископът... Нашето задължение е да изграждаме личности, да създаваме възможност за свободно общуване, да създаваме не изкуствени растения, не привърженици, а свободни личности в Христа".

Атинският архиепископ не пропусна да напомни на новия епископ да отделя внимание на проблема със сътрудниците си клирици, защото все по-рядко откриваме правилно общуване между епископ и презвитери".

Romfea.gr

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33k88 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]