Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Руската православна църква още веднъж потвърди, че счита за невъзможно православните да съучастват в богослужения с представители на неправославни изповедания.

„Ние искаме още веднъж да подчертаем решимостта си да не участваме в общи молитви с неправославни християни”, заяви членът на Секретариата за междухристиянски диалог към РПЦ, о.Александър Васютин. Според о. Александър този въпрос е добил особена важност във връзка с подготовката и организацията на ХІІІ Генерална асамблея на КЕЦ (Конференция на европейските църкви), който ще се проведе през юли 2009 г. в Лион, Франция.

О. Александър, който е член на организационния комитет на Асамблеята, каза също, чe „това становище на РПЦ за съжаление намира слабо разбиране и подкрепа от членовете на другите поместни православни църкви”.

В подкрепа на своите думи о. Александър посочи неотдавнашната си среща с митрополита на Франция Емануил (Константинополска патриаршия), с когото е дискутирал проблема и решението на РПЦ, но отговорът на митр. Емануил е бил: „Това ми прилича на ситуацията на съпруг, който си има съпруга, но не спи с нея...”.

Московската патриаршия все по-често прави изявления за неприемане на съмолитстването с инославни, като един от основните фактори за промяната на позицията на Руската църква през последните години е настойчивият натиск от страна на Руската задгранична църква върху МП с искане да ограничи икуменическата си активност.

Интерфакс и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kpk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]