Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
1_35.jpgРимският папа Бенедикт XVI продължи серията от беседи, посветени на църковните писатели на Древната Църква. На аудиенцията на 14 май понтификът обясни, че творенията на Дионисий Ареопагит (Псевдо-Дионисий), писател от 6-и век, може да помогнат на съвременния междурелигиозен диалог. Според мнението на папата, целта на Дионисий Ареопагит е била да "постави гръцката мъдрост на служба на Евангелието". Мистичното богословие, предложено на Църквата от този писател, послужило според понтифика, не само "да се изрази пътешествието на душата към Бога", но и станало мост между християнската мисъл и мистичните вярвания на Азия.

Католическата църква търси активно път за установяване на по-тесен диалог с азиатските религии - именно за това творенията на Псевдо-Дионисий "придобиват днес нова значимост". Още едно достойнство на личността на Дионисий Ареопагит, според главата на Римокатолическата църква, било, че "той не признавал повърхностното отношение" към въпросите на вярата и възвестявал истината, уверен, че тя ще просвети всеки човек.

"В светлината на истината изчезват споровете и става възможно да разберем другия - или, накрая, да поговорим и да се приближим към събесеника", подчерта понтификът.

Справка:  Дионисий Ареопагит (Псевдо-Дионисий) е християнски светец, неоплатоник, написал около 6 век под името Дионисий Ареопагит (атинянин, споменат в "Деяния на апостолите" 17-34) съчиненията, наречени "Ареопагитики" - "За тайнственото богословие", "За небесната йерархия" и др., които имали изключително значение за развитието на християнската мисъл, усърдно се изучавали и коментирали през Средните векове. В тези съченения авторът разглеждал проблема за богопознанието, съединявайки християнството с платоническата философия. До 6-и век за това съчинение нищо не било известно. За първи път "Ареопагитиките" били огласени от монофизити. През следващия век св. Максим Изповедник доказва православния характер на тези съчинения.

Богослов.ру

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pcy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]