Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
PatrijarhPavle.jpgВ четвъртък в Сърбия отбелязаха 10 години от хърватската "освободителна" операция "Буря". На 4 август в резултат на тази операция на хърватските армия и полиция 250 хил. сърби бяха принудени да напуснат своите домове в Хърватия и да се преселят в Сърбия и сръбската част на Босна. 2500 сърби от Сръбска Крайна се считат за умрели или безследно изчезнали. В памет на жертвите сръбският патриарх Павле отслужи молебен, на който присъстваха президентът на Сърбия Борис Тадич и министър-председателят Воислав Кощуница. Сърбия оценява тези събития като най-масовата етническа чистка в Европа след Втората световна война.
В същото време, в петък, в Хърватия отбелязват 10 години от "Деня на победата и благодарността на отечеството". Министър-председателят на Хърватия Иво Санадер заяви, че "операция "Буря" бе последната точка от дългата борба на Хърватия за свобода, независимост и цялостност".
Трибуналът в Хага повдигна обвинения срещу трима хърватски генерали, ръководили операция "Буря". Нежеланието на хърватските власти да предадат генерала с най-сериозни обвинения Анте Готовин е сред причините Европейският съюз да не започне преговори за присъединяване с Хърватия. (РИА "Новости")

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pch 

Разпространяване на статията: