Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
2.gifХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!  
Както всяка година българските православни църковни общини в Испания отпразнуваха Възкресение Христово с празнични пасхални богослужения. За българската община "Рождество Богородично" в Барселона о. Иван Бонев съобщи, че на службата са се събрали над 200 българи. В църковната община "Св. Богоявление" в Сеговия о. Юлий Николов съобщи, че са присъствали над 150 наши сънародници. А от църковната община "Св. Кирил и Методий" в област Валенсия о. Александър Великов съобщи, че за пасхалното правило в град Гандия са се събрали около 130 българи, а в град Дения са пристигнали от цялата област над 500 българи, руснаци, украинци и румънци. Присъствали са немалко испанци, англичани и др., любопитни да научат нещо повече за православния Великден.

1.gifОтците съобщават, че за първи път богомолният православен народ останал до края на св. Литургия, имало доста причастници и всеки искал да получи благословение и нафора от свещеника. Около 3 ч. сутринта след благославянето на пасхалните хлябове и яйца всички се поздравяваха с радостния поздрав: "Христос воскресе!", "Воистину воскресе!" и се почерпиха с вкусен български козунак, червени великденски яйца и мляко.

Отците на Българската църква в Испания пожелават на целия български народ както в Родината, тъй и в диаспора: "Благодат, мир и милост от Възкръсналия Господ Иисус Христос." Техният пасхален призив към всички нас е: "Братя, разчупете черупките и пуснете любовта на свобода!"

Воистину воскресе Христос!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pyc 

Разпространяване на статията: