Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Tzarski_mutchenitzi.JPG На 17 юли в Русия бе отбелязана 87-годишнината от разстрела на семейството на последния руски император Николай ІІ, извършено от болшевиките през 1918 г. в гр. Екатерининбург.

В Москва годишнината от разстрела на царското семейство по традиция се отбелязва с покайно литийно шествие, съобщава агенция "Интерфакс". Такива шествия се проведоха в Киев, Екатерининбург и други градове на бившата Руска империя.

В Петропавловската крепост в Петербург бе отслужен молебен в памет на царското семейство, на който са присъствали и потомци на царската фамилия.
През 90-те години недалеч от града бяха намерени останки, положени в общ гроб, за които се предполагаше, че са на императорското семейство. Останките бяха подложени на многобройни експертизи за установяване на самоличността на погребаните там.

На 17 юли 1998 г. останките бяха положени в царската гробница на Петропавловската катедрала в Петербург в присъствието на първия президент на Русия Борис Елцин, представители на държавата и потомци на фамилията Романови.

В същото време Църквата не приема, че “екатерининбургските останки” са на императорското семейство, заради което Руският патриарх Алексий ІІ не взе участие в тяхното препогребване. Впоследствие редица независими научни изследвания потвърдиха съмненията на Църквата.

През август 2000 г. Архиерейският събор на Руската православна църква причисли император Николай ІІ и неговото семейство към лика на светците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kha3 

Разпространяване на статията: