Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Изявление на Ватикана не успя да възпре острите критики на мюсюлмански лидери към папа Бенедикт XVI  във връзка с изявленията му тази седмица за пророк Мохамед и мюсюлманската вяра.

Папата бе призован да се извини за думите си, казани по време не реч в Германия във вторник, когато той коментира термините “джихад” и “свещена война”.

Долната камара на парламента в Пакистан в петък прие единодушно резолюция във връзка с коментарите на папата.
В речта си Бенедкит XVI, който е изтъкнат теолог, цитира византийския император от 14 век Михаил ІІ Палеолог, който задава въпроси на мюсюлмански учен: “Покажете ми поне едно ново нещо, което е донесъл Мохамед, и ще откриете само дела зли и безчовечни, като например заповедта му да налага с меч вярата, която изповядва.”

Според Бенедикт XVI насилието е несъвместимо със същността на Бог и природата на душата. В словото си пред университетски преподаватели и изследователи в университета в Регенсбург, папата ясно разграничи християнството и исляма въз основа на отношението между вярата и разума.

Той цитира университетски преподавател, според когото "за мюсюлманската доктрина Бог е абсолютно трансцендентен. Неговата воля не е свързана с никоя от нашите категории, дори не и с категорията на разума".

Папата цитира отново византийския император, който казва, че Бог не се радва на пролята кръв, а нерационалните действия противоречат на божията същност.

Папата не е целял да накърни мюсюлманите

В изявление на Ватикана се казва, че Бенедикт XVI не е искал да накърни мюсюлманите със своите забележки.

Председателят на Папския съвет за култура кардинал Пол Пупар предупреди изказването на папата да не се "превръща в инструмент".

"Изтъкнатият професор Йозеф Рацингeр изнесе лекция за отношенията между разума и вярата...нека не свеждаме изказването му до стереотипи", призова той.

Отец Хусто Балда Лакунса, ректор на Папския институт по арабски и ислямски науки, подчерта, че папата "е изразил католическата визия за вярата и е поставил въпроси на исляма". По думите на Лакунса "проблемът е, че днес мюсюлманската вяра е заложник на политиците."

"Трябва да имаме смелостта да се изправим пред реалността. В момента в мюсюлманския свят има проблем с насилието в името на религията, самите мюсюлмани го твърдят”, допълва той.

Федерико Ломбарди, пресдиректор на Ватикана, заяви, че “Светият отец, разбира се, не е имал намерение да накърни чувствата на вярващите мюсюлмани.”

Мюсюлманският свят настръхна

Въпреки това мюсюлмански организации и лидери настръхнаха срещу папата. Организацията Ислямска конференция изрази съжаление за цитатите, използвани от папата за живота на пророк Мохамед и това, което се отбелязва като “разпространение” на исляма със “силата на меча”.

Свързването на разпространението на исляма по света с проливането на кръв и насилието, което е “несъвместимо с природата на Господ”, е пълно изопачаване на фактите, което показва дълбоко невежество по отношение на исляма и ислямската история, се казва в изявлението на организация Ислямска конференция.

Председателят на Мюсюлманското братство в Египет Мохамед Махди Акеф също изрази недоволство във връзка с академичното слово на папата.

“Изявлението на папата само наля масло в огъня и разпали гняв сред мюсюлманския свят и показа, че Западът със своите политици и духовенство е враждебен на исляма”, каза той.

Турция, която папата планира да посети през ноември, също заклейми изявленията на Бенедикт XVI.

Думите му са достойни за съжаление и будят тревога, каза директорът на правителствената Дирекция по вероизповеданията професор Али Бардакоглу пред държавната Анадолска агенция.

Той допълни, че не вижда никакъв смисъл за мюсюлманския свят от посещение в Турция на човек, който има такива убеждения за исляма и неговия пророк.

Ватиканът отговори, че дискусията от вторник е целяла тъкмо обратното.

Стремежът на Светия отец е да култивира поведение на уважение и диалог към другите религии и култури, включително и исляма, каза Федерико Ломбарди. По думите му речта на папата е била предупреждение, отправено към западната култура, за да се предотврати отвръщането от бога и цинизмът, който разбира свободата като присмех със свещеното.


Източник: www.mediapool.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a68k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]