Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
Млада туркиня по бански, тип бикини, на плажа е била обект на грубо отношение от страна на ислямисти, които критикували облеклото й - агресивна постъпка, която според някои илюстрира ислямисткото отклонение на турското общество.

Инцидентът, станал в Карабурун, летен курорт близо до Измир, би могъл да мине незабелязан, но потърпевшата, която е сезирала правосъдието, е дъщеря на журналистка  от турския вестник Хюриет. Изданието не пропусна да съобщи за случая,  критикувайки посегателство върху светските принципи на републиката.

Младата жена, която помолила жени, облечени в чадори, да не цапат пясъка с мръсните  памперси на техните бебета, била наречена "проститутка", защото носела бански, тип  бикини, а след това мъже от групата са се държали грубо към нея.

Този случай на агресивно поведение вдигна шум в страната, където от идването на власт през 2002 г. на Партията на справедливостта и развитието, която е с ислямистки корени,  светските среди, включително армията, непрекъснато изразяват съжаление от галопиращата  ислямизация на обществото.

През последните години по турското крайбрежие се появиха луксозни хотели, налагащи  строги ислямски правила и предлагащи на клиентите си отделни басейни и плажове за жени и мъже.

С пълна сила върви продажбата на "хашема" - бански косюми, които покриват жените от  главата до петите, като към тях има и качулка. Това е ново основание за защитниците  на светските принципи да твърдят, че ценностите, установени от създателя на модерна  Турция - Мустафа Кемал Ататюрк, се пропукват под ударите на премиера Реджеп Тайип  Ердоган и неговата партия (ПСР).

Привържениците на ПСР не трябва да действат с нагласата на тези, които вярват, че  всичко им е позволено, защото тяхната партия е на власт, пише Ертугрул Йозкьок,  главен редактор на в. Хюриет, който говори за "обществено безочие" на крайните  ислямски кръгове. Това поведение, според него, би могло да предизвика "реваншистки  настроения" във влиятелните светски среди, според които носенето на ислямски забрадки  е предизвикателство към принципите на Ататюрк и представлява явен признак за принадлежност  към политическия ислям.

Съпругите на повечето от ръководните представители на ПСР носят ислямски забрадки,  включително съпругата на Ердоган. Партията беше обещала да премахне забраната за носене  на ислямски забрадки в университетите и държавните учреждения, но при всеки опит беше  принудена да прави крачка назад.

Отговорните представители от сферата на туризма също казват, че са обезпокоени. Председателят на дружеството на инвеститорите в туризма Октай Варлъер посочи, че инцидентът  ще навреди на отрасъла, който донесе 18,1 миларада долара на страната през 2005 г. Това е  изолиран случай, но той накърнява имиджа на страната в чужбина, каза той.


Вестниците писаха междувременно за други инциденти по плажове, в които са замесени ислямисти. Представители на ислямската секта Руфаи са разположили къмпинг в Шиле, близо до Истанбул,  пречейки в продължение на два месеца на почиващи да се разхождат из част от обществения плаж  заради присъствието на жени в тяхната група, пише в. Радикал. Палатките бяха демонтирани в  сряда вечерта след жалби, добавя вестникът.

Последният подобен случай - балетист от Анкара е бил нападнат от ислямисти в заливче в района  на Сеферихисар, тъй като си позволил да се къпе, докато жени със забрадки си почивали наоколо,  съобщи в. Джумхуриет. 

(Милена Маркова, БТА)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6ur 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]