Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Българската   църковна   община  "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в Париж получи помещение за богослужения

С голяма радост известяваме, че с договор, сключен между Архиепископията на католическата църква в Париж и Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ, на Българската православна община във френската столица беше предоставен католическият параклис "Св. четирима Евангелисти".

 

Дългоочакваната от нас вест дойде в навечерието на Христовото Възкресение и в годината, в която ще се навърши четвърт век от основаването на общината ни. След почти десетилетно усилие да оцелеем без самостоятелно помещение за служби, най-сетне църковният живот и духовно-просветната дейност на енорията могат да поемат нормален ход. Без съмнение това е и обстоятелство в полза на по-достойното и авторитетно присъствие на Българската православна църква сред християнските общности в Париж. Затова можем само най-сърдечно да благодарим за жеста на приятелство и разбиране, с който представителите на Католическата църква откликнаха на молбата ни за съдействие; благодарим на нашите архиереи и на всички, на които общината дължи своето съхраняване в трудния период, който изживя.

Близо четири години българската енория в Париж беше приютена в криптата на руския катедрален храм "Св. Александър Невски" с възможност да отслужва св. литургия само в съботните дни. На 16 април, Цветница, ще се съберем на първата църковна служба в новия параклис.

Очакваме с радост всички читатели на "Двери", които имат път към френската столица, да ни посетят в новия ни молитвен дом.  

Църковното настоятелство на Българската православна община
"Св. Патриарх Евтимий Търновски" - Париж
 

Новият ни адрес е:
1, rue de la Croix Moreaux, 75018, Paris.
Метро N° 12, спирка Porte de la Chapelle/Max Dormoy; автобуси: N° 60 (спирка Tristan Tzara); N° 65 (спирка Bourcy). Телефон (Йеромонах Емилиян Боцановски): (0033)6 68 83 44 40


Бел. ДвериБГ: Г-жа Юлия Талева, която съобщи новината в качеството си на член на църковното настоятелство, е журналист, кореспондент на БНРадио в Париж.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auc9 

Разпространяване на статията: