Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

002-essex monastery_18october2014Честването на духовния закрилник на българския народ св. Йоан Рилски се превърна в троен празник за българската православна църковна община в Лондон, Обединеното Кралство: Едновременно отбелязване паметта на българския чудотворец, имахме скъп гост в лицето на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и заедно с него проведохме поклонническото пътуване до известния православен манастир „Св. Йоан Кръстител” в Есекс.

Поклонническото пътуване до Есекс се проведе на 18 октомври и в него се включиха 25 поклонници от българската православна община в Лондон. Те бяха участници в православния богословски курс, проведен в българската енория „Св. Йоан Рилски Чудотворец” от 6 октомври 2013 г. до 29 юни 2014 г. С истинска радост и въодушевление те изминаха близо 200-те километра до обителта, за да се запознаят с живота и духовното дело на основателя на манастира архимандрит Софроний (Сахаров), както и със съвременните обитатели на манастира – над 40 монахини и монаси, подвизаващи се в двете му части – женски и мъжки манастир.

Манастирското братство, начело с игумена архимандрит Кирил, прекара целия ден с българските поклонници. Те ни запознаха не само с историята на манастира, но и научихме много за практическата аскеза и подвизаване в православието на монасите, които изповядват своята вяра в неправославна страна. Митрополит Антоний бе изключително удовлетворен от посещението и обеща, че това няма да бъде последното му пътуване до този прочут манастир.

005-essex monastery_18october2014_meeting_fr_nikolaiБългарските християни участваха в духовна беседа с отец Николай Сахаров, един от най-дълго подвизаващите се в манастира монаси. Те получиха отговори на много духовни въпроси, които възникнаха у тях по време на богословския курс през годината, а тук те имаха чудесната възможност да погледнат към тях през призмата на монашеския начин на живот и духовни подвизи.

На следващия ден, 19 октомври, в българския храм в Лондон бе отслужена утреня и празнична света литургия от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний в съслужение с предстоятеля на храма ставрофорен иконом Симеон и временно пребиваващия в Оксфорд прот. Добромир Димитров от Великотърновска епархия. Малкият храм не можа да побере всички, които дойдоха за празника. Мнозина участваха в службата, оставайки извън храма, но със сърце и душа бяха част от празнуващото множество.

В светата литургия взеха участие и представители на българското посолство във Великобритания, включително посланик Константин Димитров, с чиято подкрепа миналата година малкият български храм бе разширен и така не само енориашите вече се чувстват по-уютно, но се освободи място за многото икони и за малката православна библиотека на енорията.

007 sv_liturgiaВ края на светата литургия митрополит Антоний раздаде църковните сертификати на участниците в богословския курс, които успешно издържаха изпита по двете дисциплини и така заслужиха и признанието на Западно и Средноевропейска епархия на БПЦ и на нейния архиерей, както и на църковното настоятелство и предстоятеля на храма отец Симеон.

След службата бе отслужен тържествен водосвет, а после се проведе братска среща на митрополит Антоний с българските християни, на която пожела на всички да продължат духовната си просвета и да се организират още подобни курсове, допринасящи за православното ограмотяване на вярващите. Това е особено важно за християните, които живеят в неправославна среда, както е в Обединеното Кралство, така че те да могат не само съзнателно да изповядват православната си вяра, но и да могат да обясняват и защитават своето верую, ако неправославни християни поискат от тях свидетелство за вярата им. Нашите сънародници получиха уверението, че имат подкрепата на нашата европейска епархия и на нейния митрополит, който е готов винаги да им окаже съдействие за развитието на техните просветни инициативи.

Двата празнични дена оставиха дълбоки впечатления в душите на вярващите от нашата енория, които имат идеи за нови срещи с митрополит Антоний, както и за поклоннически пътувания до други православни свети места, които да укрепват задружния и мисионерски дух на енорията.

Водосветът в двора на българския храм:

10733596 751324084939058 320921332 n

Българските поклонници с игумена на манастира Есекс:

001-essex monastery_18october2014

004-essex monastery_18october2014

006-essex monastery_18october2014

008 sv_liturgia

010 sv_liturgia


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/988hy 

Разпространяване на статията: