Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

St. Nikolas - Valletta 1С благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в гр. Валета на о-в Малта беше учредена Българска православна църковна община „Св. Георги Софийски”. Това не е първата църковна структура на българите там. Българската църковна община на о-в Малта се създава формално през 2009 г., но тя не е станала част от българската Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ, а съществувала само фиктивно, не успяла да стане духовен център на сънародниците ни там. Сега нови хора се заеха общината дейно да заработи.

На 13.9.2014 г. на събрание на българите във Валета е взето решение животът на общината да бъде възстановен и са проведени избори за нови църковни настоятели. Желанието на българите е общината да е действаща и начело да има свещеник, който ще им помага да водят деен християнски живот.

Новата община се обгрижва духовно от о. Емил Ангелов, който е енорийски свещеник и на българите в Рим. Той беше изпратен в Малта от митрополит Антоний, за да проведе изборите за нови църковни настоятели на общината във Валета. В църковните избори са участвали 34 православни българи, избрани са четирима настоятели на общината. Изборният протокол и цялата документация е изпратена за преглед и одобрение в Западно- и Средноевропейска митрополия.

Предстои новото църковно настоятелство да намери подходящо на помещение, в което да бъде устроен православен параклис, където българите да се събират на богослужение. В плановете на новото ръководство на общината е тя да стане център на българската диаспора, да се организира българско училище, да се преподава и православно вероучение.

На о-в Малта живеят около 5000 наши сънародници, постоянно пребиваващи там са около 1500, но, както и на други места в чужбина, активно ангажирани с църковните и обществени въпроси на българите са около 500 души, което е едно значително число.

Моменти от изборите за нови църковни настоятели:

Our Lady of Damaskus 1Our Lady of Damaskus


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/96fkw 

Разпространяване на статията: