Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Православната църква в Америка е най-динамично развиващата се религиозна общност в САЩ и Канада. Това сочат данните на Националния съвет на църквите в САЩ.

Православната църква в Америка, „дъщерна” на Руската православна църква, за втори път попада в класацията на 25-те най-многобройни християнски вероизповедания в Америка. Към настоящия момент нейната численност е 1 064 000 души, което е с 6% повече от миналата година, отбеляза в понеделник „Благовест-инфо”.

Най-голямата православна общност в САЩ продължава да бъде Гръцката православна архиепископия в Америка (Цариградска патриаршия), към която принадлежат 1 500 000 души.

Както и в предишни години на първо място по численост е Католическата църква, която продължава да бъде най-голямата религиозна общност в САЩ. Католиците са 67 820 833 души, което с 0.3% повече от миналата година.
На второ място е Южната баптистка конвенция с 16 267 494 вярващи. Численността на тази най-голяма протестантска деноминация е намаляла в сравнение с миналата година с 1.05%.

Трето място заема Обединената методистка църква, към която принадлежат
8 186 254 души, което е с 0.79% по-малко от миналата година.

Увеличаване на броя на вярващите се наблюдава и в Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни (мормоните) – към тази деноминация, четвърта по големина в САЩ, се причисляват близо 6 000 000 души.
Известен спад в численността на вярващите се наблюдава почти във всички основни протестантски деноминации – Лутеранската, Епископалната, Презвитерианската и Конгрегационалистката. С малко повече от 1% е намалял броят на Свидетелите на Йехова.

Ръст отбелязват петдесетниците и нетрадиционните протестантски общини.

Източник www.interfax.ru


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auy9 

Разпространяване на статията: