Мобилно меню

3.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (19 Votes)

3805093В деня на 1026-годишнината от Кръщението на Русия и деня на равноапостолния княз Владимир, Покръстител на Русия, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на тържествено богослужение в храм „Христос Спасител” в Москва призова вярващите да пазят православната си вяра като залог за сигурност, благополучие, процъфтяване и единство на народите на цяла историческа Русия. Също така той се помоли за мир в Украйна.

Патриарх Кирил отбеляза, че православната вяра е малкото, което днес е стигнало до съвременните хора и обществото, то е нещото, което се е запазило от времето на княз Владимир.

„Княз Владимир, като апостол Павел, е приел тази вяра, тази евангелска вест не от човека, а чрез откровение на Иисус Христос. Именно поради това, че в основата е Евангелието, в неговата сърцевина е словото Божие, безспорно то не може да бъде разрушено от никакви исторически бури, а именно поради това живее и словото, и всичко онова, което създават хората, свързвайки творчеството си с това божествено откровение”, добави Московският патриарх.

Той подчерта, че през цялата 1026-годишна история на руското православие то неведнъж се е възприемало от враговете на Русия като опасно явление, което трябва да бъде „или разрушено, или променено в интерес на другите стандарти”. Във времето са използвани различни средства, било то насилие или идеологическа антирелигиозна пропаганда. Днес за съжаление историята се повтаря, убеден е Патриарх Кирил: „Днес много хора биха искали да променят това наше вътрешно ядро, знаейки, че благодарение на него Русия е непобедима. Те отново използват военни и идеологически методи. С първото ни заплашват отвън, а с другото отвътре, с цел да убедят народа ни, че цялата тази силна вяра, мощ и велика традиция е едно нищо, че е някакъв предразсъдък, който няма нищо общо със съвременния човек, с неговата сила и мощ, с неговата култура, с отношението му към това, какво е добро и какво е лошо”, поясни главата на Руската православна църква.

Той призова всички вярващи да не се поддават на тази „мека сила”, да не се отказват от вярата и духовните ценности, да усилят молитвата си за Украйна и цялата историческа Русия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9u9p4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]