Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

slujba 098На 20 декември 2013 г. на посещение в църковната ни община „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в Лисабон, Португалия, беше новият български митрополит за Западна и Средна Европа Антоний. Митрополитът беше поканен от църковното настоятелство във връзка с 10-годишнината от редовното функциониране на църковната община в Лисабон.

Веднага след пристигането си той беше приет от новоизбрания кардинал-патриарх на Лисабон за Католическата църква дон Мануел Клементе. На срещата присъстваха също и архимандрит д-р Авенир, архиерейски намесник за Португалия и Испания и енорийски свещеник на православната ни община в Барселона, иконом Гоце Христов, енорийски свещеник на общината ни в Лисабон, и посланикът на България в Португалия г-н Тодор Стоянов.

На следващия ден беше отслужена вечерня с молитвеното присъствие на митр. Антоний. В богослуженито участаха и свещенослужители, представители на другите православни общини в Лисабон: отец Иван Муди от Цариградската патриаршия и отец Мариус Поп от Румънска православна църква, както и техни енориаши. След това всички вярващи присъстваха на празничен Рожденственски концерт, организиран от общината ни, в който взеха участие децата от българската енория. В програмата бяха включени виртуозни изпълнения на цигулка и роял, както и балет.

На 22 декември, Неделя преди Рождество Христово, митрополит Антоний отслужи св. Литургия в съслужение с енорийския свещеник о. Гоце Христов. Преди началото на богослужението бeше постриган за иподякон Сергей Гатман. За богослужението пристигнаха вярващи не само от Лисабон и околностите, но и от цяла Португалия. Бяха дошли богомолци както от Албуфейра, на южното крайбрежие на страната, така и от Порто, големия град в португалския Север. Богослужението беше огласено и с прекрасното пеене на църковния хор, което допринесе допълнително за молитвеното настроение и благолепието на св. Литургия.

По-късно вярващите християни имаха възможност да се срещнат и разговарят с митрополит Антоний и да получат неговото благословение. За българската църковна община в Лисабон това посещение на българския митрополит беше определено като историческо събитие, тъй като е първото от близо 10 години.

Самата БПЦОбщина в Лисабон беше основана през 2001 г. с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон (който през юни 2013 г. по здравословни причини беше освободен от поста си) и участвието на иконом Спас Михайлов, председател на софийската църква "Св. Николай Софийски". Голямо съдействие оказа тогава българският посланик там Альоша Неделчев, а за първия български храм царица Йоана Българска дари иконостаса от личния си параклис във вила Янтра в португалския курорт Ещорил. За Рождество Христово 2003 г. в Лисабон пристигна иконом Гоце Христов от енорията в с. Черниче, общ. Симитли, който постепенно успя да осигури и самостоятелен храм за българската общност. Въпреки всички трудности о. Гоце Христов съумя да привлече в българската община голямо число наши сънародници и други православни християни, формираха добър църковен хор, развиват образователна дейност.

slujba 013

slujba 107

slujba 144


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k8xu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]