Мобилно меню

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)

0жМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил представи на 20 декември доклад пред Епархийското събрание на Москва за живота на Църквата в руската столица и в страната. Сред разглежданите теми беше и евхаристийната практика в руските храмове. Патриарх Кирил отбеляза високото ниво на дискусиите, свързани с проекта за документ по този въпрос, изготвен от Междусъборното присъствие на РПЦ. През последните месеци в Руската църква протече активна дискусия по въпроса за участието в Евхаристията и причастяването със св. Тайни. „Сега обработваме постъпилите предложения по този въпрос. Предполагам, че документът ще бъде поставен за ново разглеждане на следващия Архиерейски събор, след което много от неясните моменти ще се разрешат”, смята патриархът.

Патриарх Кирил се обърна към епископите и свещениците, напомняйки им, че „не може да съществува божествена литургия, по време на която на верните да не се дава възможност да пристъпят към св. Христови тайни, и никакви съображения за удобство не могат да оправдаят днес това, което в миналото е станало принудителна практика, а след това се е превърнало в лош навик”.

„Винаги ме изненадва достигащата до мене информация, че в някои енории все още се практикува забрана за причастяване на миряни през някои дни, например в съботите, поради някакви странни съображения за удобство. Трябва да се замислим, че дните за помени могат да станат особен повод за причастие на верните, обединяващо в св. тайнство Евхаристия сега живеещите в света с тези, които вече са отишли при Господа”.

Патриархът сподели и спомените си, когато пристигнал в Смоленск на Богоявление през 1985 г., веднага след като бил назначен на Смоленската катедра. „Бях поразен, че никой не пристъпи към св. Чаша и ми обясниха, че през този ден причастяването е забранено – понеже светата вода се освещава и всички хора трябвало да стоят, да се молят и да чакат освещаването на водата. Когато напуснах катедрата, на този празник се причастяваха вече стотици хора. Смятам, че така трябва да бъде и в нашата първопрестолна столица: в деня на светлото Христово Възкресение и на Рождество Христово, и на Богоявление, и в събота, и във всички други дни достъпът до приемането на св. Христови тайни трябва да е открит за всеки, който се е подготвил за това според църковните изисквания”.

Патриархът напомни също, че е неприемливо „осъждащото отношение към регистрирания пред държавата брак, който по някакви причини не е станал църковен: например, когато един от съпрузите, бил той и кръстен, все още не е въцърковен или дори когато и двамата съпрузи правят първите си стъпки в Църквата”. „В такива случаи не бива да се отказва участие в тайнствата на съпрузите, които отиват към Христос, в това число и Причастие. Съвсем друг въпрос е, когато става дума за блудно съжителство и хората съзнателно не желаят да узаконят своите отношения дори пред държавата”, допълни Руският патриарх. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k69c 

Разпространяване на статията: