Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

o 837624-580x435Свещеници в Пермска епархия се опитват да помогнат на пострадали от православна секта, между които и много деца. Около 50 души, между които и деца, се крият със своя „духовен наставник” (на снимката) в изоставено село на 350 км от Перм, чакайки второто пришествие на Михаил Романов (първият руски цар от династията Романови). Приближаването на зимата прави реална опасността сектантите да замръзнат. Начело на сектата е бивш православен свещеник, който вербувал адептите си в храмовете, разказвайки им за вредата от идентификационния номер (руската система на ЕГН), опасността от паспортите и промените в закона за защита на детето.

Привържениците му изгорили своите лични документи, актовете за раждане на децата си и последвали своя гуру, който носи расо и нарича себе си „йеромонах Евстратий”. Според него, „документите са от лукавия. В тях се крият микрочипове, за да ви следят. Лекарите, медицината и училището също са от лукавия”, а за социалните работници казвал, че са фашисти, коити искат да откраднат техните деца. Семейство с пет деца обаче успяло да се освоби от психическата зависимост от „духовника” и през октомври успяло да избяга от гората. По този начин властите разбрали за местонахождението на сектантите и сега полагат всички усилия те да бъдат върнати по безопасен и безболезнен за тях начин в обществото. Още повече, че в края на ноември температурите в изоставеното село Нироб се очаква да паднат под минус 10 градуса. През зимата и пролетта горите около селото са непроходим и до там може да се стигне само с хеликотпер.

o 837625-580x435Сега в селището остават възрастните с още около 10 деца, на възраст от 1 до 15 години. Повечето от членовете на сектата са разведени жени с децата си. Властите издирват техните родственици, на които да поверят грижите за децата.

Зам.-министърът на социалното развитие на Пермска област е посетил сектантите в лагера им в края на октомври. „Разбрахме, че не можем да ги убедим да напуснат гората. Тогава започнахме да събираме за тях хуманитарна помощ”, разказва той. Доставени са им няколко тона хранителни продукти, топли дрехи и лекарства. Засега властите се въздържат да отнемат децата, тъй като всяко непремерено действие може да накара Евстратий да отведе хората още по-дълбоко в гората.

До 2008 г. псевдо-монахът бил свещеник в Тулска епархия и председател на храм. Той обаче започнал да критикува ръководството на Московска патриаршия, първоначално устно в проповедите си, а после си направил сайт с видеобръщения, в които обвинявал свещеноначалието в либерализъм, модернизъм и остъпление пред антихриста. След като бил лишен от сан, се обявил за монах и продължил да служи в квартирите на енориашите си. Много хора му повярвали, защото за много от тях той бил „първият батюшка”, човекът, който открил за тях Църквата. Първоначално се присъединил към разколниците на т. н. епископ Диомид, но скоро ги напуснал, а през ноември 2012 г. написал обръщение към вярващите „да напуснат света”. Като цел на новата сектантска група било обявено възраждането на православната монархия.

„Свръх-почитанието към царете в псевдоправославните секти е често явление. Хората търсят панацея от своите страхове и си създават нови идоли” – казва Виталий Питанов, ръководител на центъра „Ставрос”, който се занимава с пострадали от сектантска дейност. „При такива като Евстратий отиват хора, които търсят чудеса, търсят старци, искат да не поемат отговорност за живота си и да я възложат на поредния самозван „чудотворец”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcyfc 

Разпространяване на статията: