Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Katharinenkloster Sinai_BW_2Манастирът „Св. Екатерина” на Синайския полуостров в Египет отново е отворен за поклонници, съобщава „Благовест инфо”. Достъпът до него беше прекратен в началото на септември от съображения за безопасност. През последните няколко седмици ситуацията на Синайския полуостров се е подобрила и властите са взели решение да позволят достъпа на туристи и поклонници до местните светини. Освен Синайския манастир за посещение е достъпна и Мойсеевата планина, и разположеният на нейния връх параклис „Св. Троица”. За възстановяването на режима за посещение на историческата обител допринесе и намесата на местното население и основно на бедуините, чийто основен поминък е свързан с туристите и поклонниците.

Манастирът „Св. Екатерина” е основан през 4 в. в южната част на Синайския полуостров в подножието на Планината на Мойсей (Джебел Муса, Jebel Musa). Според преданието това е свещената планина Хорив, наричана в Библията и планината Синай, където Бог се явил на св. прор. Мойсей в горящата и неизгаряща къпина. Първоначално манастирът е посветен на Преображение Господне. Наричан е също манастирът на Неизгарящата къпина. От 11 в. почитта към св. Екатерина се увеличава и манастирът е наречен на нейно име.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcuph 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]