Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

article 15455От 4 до 9 октомври в Сърбия ще се проведат грандиозни тържества по повод 1700-годишнината от издаването на Миланския едикт през 313 г. от император св. Константин Велики. Честванията ще протекат в три града – Ниш (родното място на св. Константин), Белград и Подгорица.

Събитието става повод в Сърбия да се съберат на едно място предстоятелите на повечето поместни православни църкви, като с особен интерес се очаква срещата на Вселенския патриарх Вартоломей и Руския патриарх Кирил. В Сърбия вече започнаха пристигат църковните делегации.

От предстоятелите на поместните православни църкви там ще бъдат Вселенският патриарх Вартоломей, Йерусалимският патриарх Теофил, Руският патриарх Кирил, Кипърският архиепископ Хризостом, Гръцкият архиепископ Йероним, Албанският архиепископ Анастасий, Полският архиепископ Сава, местоблюстителят на трона на Чешките земи и Словакия Симеон. Българската църква ще бъде представена от делегация, водена от Видинския митр. Дометиан, в която влизат още епископ Сионий, архим. Поликарп и др.

Впечатление прави отсъствието на Румънския патриарх Даниил, което сръбските медии отдават на влошените отношения между Сръбската и Румънската патриаршии поради поставянето на румънски епископ на територия под юрисдикцията на Сръбската църва. Отсъствието на Българския патриарх Неофит не се коментира като проблемно.

Кулминацията в празничната програма ще бъде на 6 октомври, когато Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави литургията в новия храм „Св. Константин и Елена” в Ниш, на която ще присъстват членовете на сръбското правителство, както и представители на съседните държави и посланици, се казва в официалното съобщение на Сръбската патриаршия.

На 7 октомври в Подгорица ще бъде открит и осветен новият храм „Възкресение Христово” в присъствието на предстоятелите на православните църкви.

Участие в честванията ще вземат и представители на всички християнски вероизповедания. Припомняме, че в сръбското общество дълго време се водеше диспут, дали за тържествата да бъде поканен и Римският папа, но в крайна сметка Римокатолическата църква ще бъде представена от високопоставена делегация. Една от причините за това решение беше нежеланието на Москва дългоочакваната среща между Московския патриарх и Римския папа да се осъществи „на чужда територия” и по чужда инициатива.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xyq6a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]