Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

poepПапа Франциск даде интервю за известното католическо списание “La Civilta Cattolica”, в което отделя голямо внимание на диалога с православните, но и на възможността католиците да научат много неща от начина, по който функционира съборната система в православните църкви. В интервюто, дълго около 30 страници, папата казва: “Трябва да действаме всички заедно, хората, епископите и Папата. Съборността се проявява на различни нива. Може би е време да променим методологията на синода, защото днешното състояние ми изглежда статично” и допълни, че “това може да има и икуменично значение особено по отношение на нашите братя православните”.

Папата подчерта, че от православните “можем да научим повече за епископските събрания на основата на преданието за съборността”. “Опитът да се намери решение на общите проблеми, през призмата на управлението на Църквата през първите векове, преди разделянето на Изтока и Запада, ще донесе плодове днес. Чрез икуменическите връзки важното е не само да се опознаем по-добре, но и да признаеш, че Светият Дух действа и у другите като един дар, както и при нас”.

Папа Франциск желае “да се продължат търсенията за начина, по който функционира първенството на Петър” – един разговор, който започна през 2007 г. от Смесената комисия, която стигна в своята работа до подписването на текста в Равена. Диалогът е необходимо да продължи в тази посока. 

Според западните теолози тези еклисиологични размисли на папа Франциск за съборността са продължение на неговите възгледи за Църквата, които той разкрива в същото интервю. Според папата значение има не мнението на един, но на Църквата като “пълнота на Божия народ” – като се опира преди всичко на еклисиологията на св. Игнатий Богоносец.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy893 

Разпространяване на статията: