Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

73O40932В първите дни на септември в Одеса се проведоха редица празнични прояви по случай 75-годишнината на Одеския и Измаилски митрополит Агатангел, съобщава официалният сайт на Украинската православна църква.

За тържествата в морския град пристигна Киевският и на цяла Украйна митрополит Владимир, който оглави св. Литургия в Преображенския катедрален храм на Одеса по случай рождения ден на предстоятеля на епархията. В съслужение с митрополит Владимир бяха архиереи от Украинската православна църква начело с митрополит Агатагел, представители на поместни православни църкви и духовници от Одеска епархия.

По време на малкия вход митрополит Владимир награди юбиляра с отичието на предстоятеля на украинската православна църква. В края на богослужението беше отслужен молебен, а след това Негово Блаженство Владимир се обърна със слово към митрополит Агатангел, подчертавайки, че той повече от 20 години носи тежестта на митрополитското служение в Одеса. За този период той се е проявил като забележителен храмостроител, който е украсил Одеса с прекрасни манастири, катедрали, храмове и камбанарии. Предстоятелят на УПЦ връчи в дар на юбиляра икона на св. Богородица.

По-късно тържествата продължиха в Одеския академичен театър за опера и балет. Там поканените на юбилея официални гости поднесоха своите приветствия към митрополит Агатангел. Сред тях беше и нашият министър на културата д-р Петър Стоянович.

Министър Стоянович поздрави митрополит Агафангел от името на българското правителство и му пожела крепко здраве, благословени успехи и още дълги години активна църковна служба, съобщават от прес-службата на културното министерство.

”За нас, българите, Вашето име е свързано с безкористната и вдъхновена дейност за възпитанието на православните християни в Одеска област, сред които има повече от 200 хиляди българи, исторически свързани със съдбата на Бесарабия”, отбеляза министър д-р Петър Стоянович. В поздравлението си министърът припомни също и неговата активна подкрепа за възстановяването на пострадалия след пожар храм „Преображение Господне” в Болград, светиня за всички българи.

„Ние, българите, не забравяме, че с Вашата благословия в Одеса има паметник на светите братя Кирил и Методий”, отбеляза министърът на културата и пожела на митрополита „още дълги години да дарява хората със своята вътрешна светлина, духовно богатство и човешко обаяние”. В знак на уважение министър Стоянович дари на юбиляра луксозен албум с изображения на православни икони от български манастири.

Снимки: сайт на Украинската православна църква

 Vizit Mitropolita Vladimira v Odesskuju eparhii 75-letija mitropolita Agafangela 09 JPG 450x450 q100Vizit Mitropolita Vladimira v Odesskuju eparhii 75-letija mitropolita Agafangela 64 JPG 450x450 q100Vizit Mitropolita Vladimira v Odesskuju eparhii 75-letija mitropolita Agafangela 61 JPG 450x450 q100


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xf44x 

Разпространяване на статията: