Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

45 nСлед избухналите по цял Египет размирици ислямистите избраха тактика на масови запалвания на административни сгради, правителствени учреждения, полицейски участъци и коптски църкви. CNN съобщава, че по сведения на главата на Коптската църква във Великобритания досега в Египет са изгорени над 50 храма, десетки домове и магазинчета на копти-християни. И по-конкретно, изгорени са църквите Мар Гергис в град Сохаг, където живее най-голямата коптска община, Центърът на християнската младеж във Фаюм, както и една от най-древните християнски сгради в страната - църквата от 4 век, посветена на св. Мария, в град Миня, на западното крайбрежие на Нил.

ИТАР ТАСС съобщава, че населението е успяло да защити някои църкви. В някои райони в защитата на храмовете се включват не само копти, но и мюсюлмани от местните жители, които правят "жив щит" около сградите.

Докрай е изгоряла и джамията Рабаа ал-Аауия в Кайро, около която няколко седмици беше лагерът на протестиращите превърженици на "Братята мюсюлмани". Напускайки площада под контрола на полицията, привържениците са я запалили. От огъня са пострадали и няколко от близките домове.

По официални данни на здравното министерство в Египет през последните дни досега са загинали 580 души, а над 4000 са ранени.

Държавният департамент на САЩ и външното министерство на Канада осъдиха нападенията над християнски църкви в Египет. Началникът на прес-службата на държавния департамент Джен Псаки съобщи: "САЩ са възмутени от нападенията над многочислени църкви на коптите, случили се през последните дни, и най-решително осъжда тези актове. Също така осъждаме скорошното нападение над обществени учреждения и полицейски участъци. Такова насилие няма място в Египет". Канада призова египетските власти да защитят вярващите и местата на извършване на тяхното богослужение.

На снимката: изгорялата коптска църква в Мар Гергис - в олтара е запазена непокътната от огъня иконата на Христос Вседържител.

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xfkrk 

Разпространяване на статията: