Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

pavel adelheimТази вечер в гр. Псков (Западна Русия, близо до границите с Естония и Латвия) в своя дом в двора на църквата "Св. Константин и Елена" е бил убит известният свещеник Павел Аделегейм. За убийството му съобщи в блога си депутатът на Псковското областно събрание Лев Шлосберг. Според него убиецът е "някой от Москва", на 27 години и е бил изпратен в дома на свещеника по препоръка на жена от Москва. След като е убил свещеника, убиецът е наранил и себе си и в момента е подложен на операция, твърди областният депутат.

"Днес в Псков в около 20.00 часа в двора на храма "Св. Константин и Елена" е бил открит труп на православен свещеник с рани от нож. Сътрудниците на милицията са задържали мъж, който е заподзрян за извършването на престъплението", се казва в съобщение на прес-службата на милицията. "По предварителни данни може да се смята, че убитият е отец Павел Аделгейм", заяви сътрудник на милицията.

На 1 август отец Павел Аделгейм навърши 75 години. Новината за неговата смърт се разпространи мълнеоносно в социалните мрежи. За много вярващи в Украйна и Русия отец Павел беше олицетворение на свещеник, който не прави компромиси със своята съвест. Една от най-нашумелите му книги е "Догматът за Църквата в каноните и практиката", посветена на неправдата във взаимоотношенията между висшата църковна власт и обикновените свещеници в Руската православна църква. Книгите и статиите на отец Павел са написани с много болка за неправдата, проникваща в църковните среди.

Животът на отец Павел Аделгейм беше изповеднически - преминал през съветските лагери, гоненията на комунистическата власт, множеството изпитания на демокрацията. Той беше подложен на гонение от страна на местния епархийски архиерей и нееднократно висшата църковна власт в Москва се занимаваше с конфликта в Псковска епархия, опитвайки се да лавира между интересите на местния архиерей и широката църковна и обществена подкрепа в региона към личността на отец Павел. Последните думи, които отец Павел е записал в блога си, са от събота, 3 август. Там той пише: "Какво значение имат за нас светците? Дивен е Бог сред Своите светии (Пс. 67:36). В светиите се осъществява замисълът Божий. Те са придобили богоподобието, към което е призван човекът. В тях живее надежда, че сред суетата и празнотата на нашите ежедневни грижи за всекиго е открита възможността да осъществи Божия замисъл за себе си. Днес почитаме паметта на пророка (вероятно има предвид св. пророк Йезекиил, чиято памет по стар стил е на 3 август - б. р.) и се молим, Бог по каквито пътища знае, да ни помогне да пренесем образа Му в себе си през своя земен живот и да запазим своето съкровище за вечността".

Бог да прости отец Павел!

Нашите читатели могат да се запознаят с откъс от неговата книга "Догматът за Църквата в каноните и практиката":

Послушанието - добродетел, грях или беда

Вижте също: Пасхалното писмо на свещ. Павел Аделгейм до неговия митрополит

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrq3q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]