Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Picture1sОт 24 до 29 юли Московска патриаршия организира грандиозни тържества по повод 1025-годишнината от покръстването на Киевска Рус. Въпреки че датата не беше кръгла годишнина, в организацията на честванията беше вложен огромен ресурс, като основната идея на организаторите беше да се демонстрира славянско единство на територията на три държави – Русия, Украйна и Беларус, както и общоцърковно единство при домакинството на Московския патриарх Кирил. В програмата активно участваха президентите на четири държави – Русия, Украйна, Сърбия и Молдова. Единствено президентът на Беларус демонстрира отношение към мероприятието и не уважи богослуженията в неговата столица.

В Москва се събраха предстоятелите на девет църкви – домакинът Московският патриарх Кирил, Александрийският патриарх Теодор ІІ, Йерусалимският патриарх Теофил ІІІ, Грузинският патриарх Илия ІІ, Сръбският патриарх Ириней, Българският патриарх Неофит, Кипърският архиепископ Хризостом ІІ, Варшавският митрополит Сава и предстоятелят на Православната църква в Америка митрополит Тихон. Именно присъствието на последния стана повод за първия дипломатически скандал още по време на първото богослужение в Москва. Вселенска патриаршия, която беше представена на тържествата на по-ниско ниво – от митрополита за Франция Емануил, не признава автокефалния статут на Православната църква в Америка и съответно нейния предстоятел в качеството му на глава на автокефална църква (заедно с Вселенска патриаршия не го признават и останалите гръкоезични църкви, а и други от поместните православни църкви – бел. ред.). Автокефалията на OCA (Orthodox Church in America) беше дадена от Московска патриаршия през 1970 г., но тя не е призната от останалите поместни православни църкви. Изключение прави Българската православна църква, както и други поместни църкви със силно руско влияние като Грузинската, Полската и Чехословашката православна църква (сега на Чешките земи и Словакия).

Picture1d

Представителите на Вселенска патриаршия и на другите гръкоезични патриаршии са били изненадани от споменаването на митр. Тихон по време на литургията в Москва в качеството му на предстоятел на автокефална църква, за което те не са били предварително уведомени. На езика на църковната дипломация съслужението означава признаване от страна на участниците в богослужението на каноничността на всички архиереи. Поради тази причина в Киев представителите на Вселенска патриаршия не взеха участие в съвместното богослужение, а единствено присъстваха на него. Малко след това те напуснаха тържествата и не останаха до края им, който беше даден в столицата на Беларус Минск. По информация на гръцката агенция "Догма" те са напуснали Киев по нареждане на Вселенския патриарх.

Вторият повод за конфликт беше общоправославното обръщение в защита на всички преследвани християни по света, което било изготвено от Московска патриаршия без Вселенската патриаршия да бъде уведомена за тази общоправославна инициатива. Поради тази причина нейните представители, както и представителите на Албанската православна църква не подписаха изявлението, още повече че в него се визират и проблемите на християните в Косово, към което държавата Албания има особено отношение.

На снимката: Московският патриарх Кирил разговаря с Американския митр. Тихон.

Втора снимка: Френският митр. Емануил, представител на Вселенска патриаршия

По информация на Dogma.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xr64c 

Разпространяване на статията: