Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

DSC 0065Вече трета поредна година отец Йордан Пашев, българският свещеник за Регенсбург и Нюрнберг и професионален иконописец, води семинари по рисуване на икони в бенедектинския манастир Велтенбург. Свещ. Пашев е завършил специалността „Иконография” в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” при покойния проф. Любен Прашков. По-късно заминава за Германия, където изписва и реставрира църкви и провежда курсове по иконопис в училища и манастири.

Манастирът Велтенбург, в който миналата седмица от 26 до 28 юли се проведе поредният семинар, се намира на река Дунав недалеч от мястото, където в нея се влива каналът Рейн-Майн-Дунав. Това красиво място се нарича още Донаудурхбрух (Donaudurchbruch = „пробив на Дунава”), защото там Дунав пробива скалите, за да премине през Регенсбург, откъдето става плавателна река. В манастира жиеят единадесет монаха. Те се грижат за хилядите туристи, преминаващи всеки ден през манастира. Чистият въздух, красивата природа, бароковата църква и не на последно място известната на всички манастирска бира със същото име правят това място привлекателно за гости от цял свят. Църквата в манастира е изписана от известните братя Азам. Техните стенописи се смятат за най-висша точка на църковната барокова стенопис в Бавария. В манастира има и малък параклис с много ценни икони. Един изключително интересен по своята художествена стойност иконостасен фриз представящ в медалйони (резбовани кръгове) светите апостоли, като в средата е допоясното изображение на Иисус Христос.

Тридневният образователен курс по иконопис включва както теоретична част – богословие на иконата, техника и технология на иконописта, така и практическа част, т. е. изписването на една икона. Предвид ограниченото време отец Йордан подготвя за участниците грундирани дървени основи за иконите. След теоретичната част и подготовката на мотива за рисуване в петък, в събота се преминава към цветното изграждане на иконата. Курсистите работят до късно вечер в спокойна молитвена атмосфера. В неделя рано сутринта се полага направеното от дамарова смола лаково покритие. Курсът завършва с пътуване до българската православна църква в Регенсбург, където след неделната литургия се освещават иконите. Тази година бяха проведени два курса – за начинаещи и за напреднали. За курсистите е осигурено нощуване в манастира и храна. Любезните домакини, монасите бенедиктинци, се грижат курсът да премине в приятна обстановка и често с любопитство посещават залата, в която се провеждат занятията.

P7280090

konventbaunordost


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrur4 

Разпространяване на статията: