Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

IMG 211

На Велики четвъртък Руският патриарх Кирил освети миро в църквата "Христос Спасител" в Москва. По време на Херувимската песен беше изнесен специалният съд за съхранение на мирото - алабастър, който беше внесен от Руския патриарх в олтара и поставен на св. престол. След евхаристийния канон предстоятелят на Руската църква извърши чина на освещаването на мирото и обясни на присъстващите неговия смисъл:

"Мирото е веществен носител на невеществената божествена благодат - същата, която в деня на Петдесетница слязла върху апостолите във вид на огнени езици и от тях се предава чрез епископите и свещениците на целия Божи народ от поколение в поколение. Св. миро представлява този видим знак на благодатта, даруван ни на Петдесетница".

След това Руският патриарх обясни и значението на внесения съд алабастър. Според него "в този специален съд се съхранява най-древно миро още от апостолски времена и всеки път, когато се освещава ново миро, от този алабастър се влива частица от древното миро".

Тук трябва да припомним, че право да приготвят св. миро имат само патриаршиите, а другите църкви вземат такова от църквата-майка, от която са произлезли. Вселенската патриаршия обаче държи на правото си, че само тя може да приготвя св. миро и да го раздава на останалите църкви. Затова по време на мироваренето в Цариград Вселенският патриарх раздава символично по малко св. миро на присъстващите представители на останалите църкви, включително и на представителите на патриаршиите. Руската църква обаче не прибавя към своето миро капки от мирото на Вселенска патриаршия, а ползва "специалния съсъд с миро от апостолски времена".  

Затова и днес по време на освещаването на мирото патриарх Кирил прибави капки от мирото от алабастъра във всеки съд с новоосветеното миро, след което по традиция напълни целия алабастър с новото миро, което символизира непрекъсваемото приемство на благодатта, съхраняваща се в Църквата от апостолите до наши дни, и запечата алабастъра със специален печат. След това бяха запечатани и съдовете с новото миро, което ще се раздаде във всички епархии на Московска патриаршия.

След края на литургията патриарх Кирил извърши чина на умиването на нозете по примера на Христос, Който на Тайната вечеря измил краката на Своите ученици. Патриарх Кирил извърши този чин над 12 свещеника като знак за смирение и служение на Божия народ. По време на измиването патриархът свали знаците на архиерейското достойнство - омофор, панагия и сакос и изми нозете на 11 свещеници. 12-ят по примера на апостол Петър отказва, но сетне се съгласява, като чуе думите: "Ако не те измия, нямаш дял с Мене" и моли да измият не само краката му, но и ръцете, и главата. Патриархът отговаря с думите на Спасителя: "Умитият има нужда само нозете си да умие". 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xd8ph 

Разпространяване на статията: