Мобилно меню

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)
1.png

Първите Дни на православната книга, проведени в Париж на 17 и 18 февруари, бяха отдавна желани от православните във Франция и техните приятели. Двудневният форум събра стотици посетители в залите на застрахователната компания „Сен Кристоф“ - партньор на много църковни институции в страната и гостоприемен домакин на събитието. Организиран от френския православен информационен портал „Orthodoxie“, форумът се проведе под патронажа на Събора на православните епископи във Франция със съдействието на християнското издателство „Cerf“, книгоразпространителната верига „La Procure“ и седмичника „La vie“. Почетни гости бяха Волоколамски митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, и йеромонах Макарий от светогорския манастир Симонопетра, които също представиха свои богословски трудове.

Наситената на срещи и дискусии програма и изобилието от изложена литература позволиха на гостите да преоткрият пътя на православието във Франция – от създателите на Парижката богословска школа, обогатили с творчеството си световната православна мисъл, през техните френски последователи, доизградили облика на православието в страната си, до днешните автори от различни етноси и професионални хоризонти. Форумът открои плодотворната издателска дейност като фактор за междурелигиозния и междукултурния диалог и духовната връзка между Изтока и Запада. Представени бяха и щандове на православния богословски институт „Св. Владимир“ в Ню Йорк, издателства от Русия, Румъния и други страни.

Положението и перспективите за православната книга във Франция бяха обсъдени на кръгла маса с участието на богослова и публицист Жан-Франсоа Колосимо, директор на Националния център на книгата, и отец Никола-Жан Сед, ръководител на издателство „Cerf “, известно с богатата си колекция от православна литература. Посетителите научиха от София Ставру-Клеман за православното участие в икуменическия превод на Библията (TOB) и изслушаха с увлечение лекцията на архимандрит Плакида (Пласид Дьосей), посветена на преводите на творчеството на отците на Църквата от Средновековието до наши дни.

Организаторите представиха подборка от най-новите издания на православния книжен пазар. Събитието даде и повод за лични срещи на читателите с няколко десетки творци. Сред тях бяха философът Бертран Вержели, посветената на съдбата на християните в Изтока Кристин Шайо, писателят Ален Дюрел, чиято книга  „Забраненият полуостров“, описваща духовното му приключение на Света гора, спечели наградата на последните Дни на християнската книга във Франция миналата есен.

Няколко от най-добрите православни хорови състави в Париж освежиха и одухотвориха с концертите си атмосферата на срещата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9qh 

Разпространяване на статията: