Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_46.jpgВ Американската архиепископия към Цариградската патриаршия за първи път през последните 30 години е възможно да възникне разкол заради отказа на църковната община в град Лин, щата Масачузетс, да изпълни данъчните изисквания на архиепископията. Според решението на архиепископията ежегодният данък на енориите е бил увеличен на 20 хиляди долара, но линската енория отказва да изплати увеличението. Предстоятелят и църковното настоятелство са взели решение да игнорират финансовите изисквания на архиепископията. В резултат управляващият епархията архиерей, Бостънски митр. Методий, е забранил в енорията да се извършват тайнствата брак и кръщение. Това обаче не е променило решението на църковното настоятелство.

Съветът на Американската архиепископия, който заседава на 5 и 6 май, прие резолюция, в която осъди действията на общината в Лин, като се подчертава, че така се върви към "създаването на разкол". Отправя се предупреждение, че ако в рамките на 10 дена не бъде възстановен църковният мир в общината, ще последват всички предвидени канонични и административни мерки.

Напоследък Американската архиепископия на Цариградската патриаршия изпитва значителни финансови трудности, свързани както с финансовата криза в САЩ, така и с необходимостта да се оказва помощ на Гърция, която се намира в катастрофално финансово положение. Опитите на архиепископията да повиши данъка на енориите предизвикаха многобройни оплаквания от страна на църковните настоятелства, които се затрудняват да изплащат дори старите начисления. Но според доклада на икономическата комисия на Американската архиепископия тези данъчни мерки са абсолютно необходими.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ax4h 

Разпространяване на статията: