Мобилно меню

4.0666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (30 Votes)
Кипърски архиеп. ХризостомПредстоятелят на Кипърската църква архиеп. Хризостом II заяви в интервю за гръцкия канал СКАЙ, че счита за несправедливо днешното положение, което заема Кипърската църква в православните диптиси. Според него справедливо е Кипърската църква да заема пето място, тоест да е веднага след древните патриаршии на Изтока и да заеме мястото на Московската патриаршия.  "Руснаците са станали християни през 10 век, а ние - през първи. Нашата Църква е по-древна от Руската с хиляда години. Ние изискваме уважение. Действително, на въпроса на Вселенската патриаршия ние заявихме, че считаме, че на нас се полага петото място", каза архиеп. Хризостом. Неотдавна и друг кипърски йерарх, Пафоският епископ Георги, направи подобно заявление.

След това той се спря на резултатите от заседанията на междуправославната подготвителна комисия в Шамбези, на които Кипърската църква постави въпроса за повишаване на своето място в диптисите. Архиепископът отбеляза, че фактът на патриашеското достойнство няма голямо значение за подредбата в диптисите: "В какво се състои разликата между патриарха на автокефална църква и архиепископа на автокефална църква? Ние не откриваме никакви различия. И единият, и другият са просто глави на поместни църкви".

Архиеп. Хризостом отбеляза, че на заседанията в Шамбези Кипърската църква е била готова на отстъпка и да се съгласи на шестото място след Московската патриаршия: "Руският патриарх заема пето място в продължение на много векове, но другите патриаршии са се образували едва през 20 век. Ние сме направили отстъпка, но мисля, че това е било неправилно. Кипърската църква трябва да заема пето място веднага след древните патриаршии. След Йерусалимската трябва да идва Кипърската църква. Макар и малка църква, ние имаме наследство".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kdpf 

Разпространяване на статията: