Мобилно меню

4.6279069767442 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (43 Votes)
1_86.jpgПрез Страстната седмица във Велика сряда Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до предстоятелите на църквите, "основани на Вселенски събори", за среща във Фенер в края на август. За участие са поканени патриарсите на Александрия Теодор, на Антиохия Игнатий, на Йерусалим Теофил и Кипърският архиепископ Хризостом, придружени с един или двама епископи.

Съборът на предстоятелите на петте църкви ще обсъди проблемите на църковното единство, възникнали в последно време между Православните църкви поради претенциите на Руската и Румънската патриаршия. Ще бъдат обсъдени също и проблемите, с които се сблъсква християнското население в Близкия изток.

Писмото, което патриарсите и Кипърският архиепископ са получили вече, а беше разпространено и в интернет, гласи: "С изпълнено с безпокойство сърце наблюдаваме и ние от катедрата на нашата Вселенска патриаршия събитията в региона на Близкия Изток, които причиниха голямо смущение и несигурност в бъдещето на всички жители на този регион и особено на живеещите там от векове православни и инославни християни. Денонощно се молим на Всеблагия и всемилостив Бог да погледне милостиво на подложения на страшно изпитание Свой народ в тази историческа земя и да му дарува справедлив мир, както и на тамошните свети Православни църкви.

Като имаме сърцата и ума си насочени към Вас и Вашите паства, след обсъждане в синода взехме решение да Ви поканим да дойдете на 31 август т. г., сряда, придружени от един или двама архиереи, за да хоростатисаме (присъствие в мантия на архиерейския трон - б. р.) заедно на другия ден, 1 септември, по случай началото на новата църковна година, а после в следобеда и през следващия ден да обсъдим със Светейшите патриарси (...) и Кипърския архиепископ състоянието на нашите църкви в този момент, взаимно братски да се подкрепим и да обменим мнения по православните дела, включително и по въпроса за Светия и велик събор на светата ни Православна църква.

Към това решение ни подтикна фактът, че старшите патриаршии на Православната църква и светата Кипърска църква, чиито автокефалии са утвърдени от вселенски събор, трябва да се съвещават по-често за православните дела, защото в известен смисъл те представляват стълб на цялото здание и разчленение на Православната църква, без, разбира се, да изключваме в крайна сметка останалите православни църкви от взимането на всеправославни решения, но напротив, за да подпомогнем и улесним всеправославното единство", казва в писмото си Вселенският патриарх и добавя, че очаква отговор на отправената от него покана. В заключение пожелава на всички тях благословена и духовно плодоносна Страстна седмица и радостно и мирно посрещане на светата Пасха.

Писмото на патриарх Вартоломей идва в резултат на провалената среща на подготвителната Междуправославна комисия за подготовка на Светия и велик събор на Православната църква по-рано тази година, както и след обтягането на отношенията между Йерусалимската и Румънската патриаршия.

Руските коментатори твърдят, че по този начин патриарх Вартоломей възстановява древната църковна система на пентархията, за което свидетелства и поканата, отправена към Кипърската църква, която да допълни числото пет поради отделянето на Римската църква от Православието.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axd6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]