Мобилно меню

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

1_81.jpgЯсен отговор на тези, които са противници на диалога на Православната църква с инославните християни даде Вселенският патриарх Вартоломей и Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия. В Патриаршеско окръжно послание, което беше изпратено до всички епархии на Патриаршията по света, по повод тържествата на Неделя на православието, се отбелязва стойността на диалога и се припомня, че тези, които целят да оклеветят църквата „и да отнемат гласа и свидетелството ѝ в света – всички те се провалят“.

„С осъзнаване на задължението и отговорността ѝ, въпреки пречките и трудностите, Вселенската патриаршия, като първенствуваща църква в Православието, се грижи за опазването и укрепването на единството на Православната църква, така че с една уста и едно сърце да се изповядва вярата на отците ни във всяка епоха и в наши дни. Защото Православието не е музейно съкровище, за да бъде охранявано, а дихание на живот, за да се предава и животвори хората“, се казва в посланието, като се подчертава, че „Православието е винаги актуално“.

За тази цел „Православието трябва да се намира в постоянен диалог със света. Православната църква не се страхува от диалога, защото и истината не се страхува от него“. В обратен случай Църквата ще се превърне в „гето в периферията на историята“.

В патриаршеското послание се казва също, че Вселенската патриаршия води диалозите с християнските църкви и изповедания с официалното съгласие и участие на всички поместни православни църкви. „Някои кръгове по фанатичен и недопустим за православното мислене начин воюват срещу тези диалози и срещу всеки опит за мирни и братски отношения на Православната църква с другите християни, при това претендирайки да наричат себе си зилоти и защитници на Православието. Сякаш не са били православни всички патриарси и св. синоди на Православните църкви, които единогласно решиха и подкрепят и сега тези диалози, а воюващите с всеки опит за възстановяване на единството между християните поставят себе си над епископските синоди на Църквата и създават опасност от схизми в Православието“.

„В своята полемика осъждащите опитите да се възстанови единството на християните не се колебаят да изкривяват действителността, да заблуждават вярващия народ“, продължава посланието на Патриаршията. „Така те премълчават факта, че богословските разговори се водят с единодушното решение на всички православни църкви и нападат само Вселенската патриаршия. Разпространяват лъжливо, че предстои обединение между римокатолици и православни, докато знаят много добре, че различията, които се обсъждат именно на тези богословски диалози, са още много и се иска дълго време, за да бъдат обсъдени, както и че обединението се решава от синодите на църквите, а не от участниците в диалога“.

Патриаршеското послание завършва: „Православието не се нуждае нито от фанатизъм, нито от нетърпимост, за да се защити. Който вярва, че Православието има истината, не се страхува от диалога, защото истината никога не е била заплашвана от него. Обратното – когато всички днес се опитват да решат противоречията си чрез диалог, Православието не може да демонстрира нетърпимост и фанатизъм. Имайте пълно доверие на вашата майка-църква. Тя държа непоколебимо през вековете и предаде и на другите народи Православието. Тя и днес се бори в бедствени условия да държи Православието живо и почитано в цялата вселена“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k8qd 

Разпространяване на статията: