Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
1_29.jpgМосковската патриаршия обяви за покровител на православното предприемачество преподобния Йосиф Волоцкий, руски свещеник от ХV-ХVІ век.

Преподобният Йосиф Волоцкий е роден под името Йоан Санин и е живял между 1440 и 1515г. Той влиза в историята като ревностен защитник на православието и защитник на църковното и държавно единство. Не по-малко известна е стопанската му дейност, целяща укрепването на църковния авторитет и влияние в обществените дела и разширяване възможностите на Църквата за милосърдни дела, се казва в официалното съобщение на патриаршията.

То съвпадна със срещата на патриарх Кирил с ръководството и членове на Клуба на православните предприемачи, посочва агенция РИА "Новости".

На нея той призова гостите да отделят повече внимание на човешкия фактор, който често е причина за техногенни катастрофи, допълва агенцията.

"Когато честни и отговорни труженици живеят в нищета, а господарите се къпят в разкош, се компрометира самата дума "бизнес", посочи патриарх Кирил. "Колкото по-солидарна е една корпорация, толкова по-конкурентоспособна е тя. Да се повиши благосъстоянието на тружениците е възможно единствено с увеличаване на заплатата, но тя винаги е свързана с модернизацията и повишаване производителността на труда", продължи той.

Патриархът съобщи още, че повече от година църквата е разработвала "Кодекс на нравствените принципи и правила на стопанисване" и призова към него да се придържат всички делови хора. Той посъветва бизнесмените да си сътрудничат с действащият под негово ръководство експертен съвет "Икономика и етика".

"Деловата етика е практично нещо. От нея зависи репутацията на компанията, а значи, и икономическият й резултат", обясни патриархът.

Какво е Клубът на православните предприемачи?

Клубът е създаден с благословията на покойния патриарх Алексий Втори през 1996г. с цел възраждане духовните и делови традиции на руското предприемачество и за създаване на атмосфера на сътрудничество между църквата, бизнеса и държавата.

Учредители на клуба са Търговско-промишлената палата на Русия, правителството на Москва, Националната финансова корпорация и др. През миналата година за негов президент беше избран генералният директор на Института за икономически стратегии на Руската академия на науките Александър Агеев. Той е доктор на икономическите науки и бакалавър по теология.

В. "Дневник"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3akyu 

Разпространяване на статията: