Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Разбита е престъпна група, която е обирала църкви и манастири в цялата страна. Голяма част от откраднатите ценности са били продавани в чужбина. При съвместна операция на РДВР-София и РПУ-Елин Пелин са открити 37 икони. Според специалистите само 4 от тях струват около 120 хиляди лева.
Най-ценните - 2 икони на св. Йоан Кръстител и Света Богородица - са откраднати от манастира в Елешница през месец юни. След този обир започва разкриването на крадците. През юли в домовете на двама от тях са открити ценни свещници. Веднага са арестувани и в момента са с постоянна мярка задържане под стража. Имената на арестантите не се съобщават, защото единият от тях е проговорил за това откъде са крали и къде са продавали светините. След тези признания снощи полицаите са претърсили 4 софийски адреса, където са открили 37 икони. Според разследващите тази група не е пипала безразборно.

Намерените снощи икони са били именно у колекционери. Голяма част от светините, обаче са продавани в съседна страна. Полицията издирва трети човек, като предполагат, че той е в Гърция.

Източник: http://news.bnt.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33fa8 

Разпространяване на статията: