Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
С тържествена св. Литургия на 20 юни беше отбелязан летният храмов празник на църквата „Св. Наум” в столичния квартал Дружба. Богослужението оглави Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея бяха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Теофан, енорийският свещеник о. Христо Пудин и столични духовници.

На клиросите сред певците бяха Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия, Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия, и йеродякон Юстин от Зографския манастир, Света Гора.

Много богомолци бяха изпълнили храма и голяма част от тях пристъпиха към св. Причастие. На св. Литургия присъства и зам.-кметицата на София Йорданка Фъндъкова.

Слово за празника каза епископ Йоан. Той припомни ролята на св. Наум Охридски за развитието на книжовното дело сред българите и разпространението чрез писаното слово на Христовата вяра. Архиереят обясни, че паметта на светеца се празнува два пъти: веднъж на 23 декември и сега – 20 юни.

Викарият преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Максим на духовниците и богомолците в храма.

Снимки: Атанас Димитров

епископ Йоан

певците

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k868 

Разпространяване на статията: